Látványos őszi kikericsmezők a Kis-Sárréten

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kis-Sárrét tájait járva több helyen is látványos, halvány rózsaszínű vagy lilás színekben pompázó kikericsmezőkre bukkanhatunk.

Békés megyén belül ebben a térségben fordulnak elő a faj jelentősebb állományai.

Az őszi kikerics az üde gyepeket kedveli az Alföldön szórványos, domb- és hegyvidéken gyakoribb faj. Az Alföldön inkább csak a hegylábi peremterületeken találkozhatunk jelentősebb állományaival. A Kis-Sárréten belül elsősorban a geszti Baglyasi-legelőn, Körösnagyharsány rétjein és az Ugrai-rét mocsárrétjein fordul elő nagyobb, akár több tízezres tőszámban.

A növény érdekessége, hogy ősszel csak a virág bújik elő, húsos, széles levelei a termésekkel együtt pedig tavasszal jelennek meg. Az őszi kikerics minden része mérgező, a kolhicin nevű vegyület található benne. Éppen ezért a legelő állatok sem fogyasztják és a régi szakkönyvek még a gyepek veszedelmes gyomfajai között említik.

Ennek ellenére ez a dekoratív növény virágzáskor nagyon látványos, és jelenléte hozzátartozik az őszi mezők, legelők szeptember-októberi képéhez. A kibújó virágok magassága kb. 8-15 cm között van. Szálanként és nagy foltokban egyaránt előfordul. A nagyobb állományokban sokszor fehér virágú példányok is feltűnnek. A növény nem áll természetvédelmi oltalom alatt, de mivel az Alföldön ritkán fordul elő, ezért a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság folyamatosan figyelemmel kíséri állományainak alakulását.

kikerics
Fotó: Biró István
kikerics
Fotó: Biró István
kikerics
Fotó: Biró István

logók