Kísérleti lékek az őshonos, fiatal és középkorú faállományokban

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a fiatal és középkorú faállományok korbeli diverzitásának kialakítása érdekében négy ártéri erdőrészletben is kísérleti területeket jelölt ki.

A kísérletek helyszíne a Hármas-Körösön Gyomaendrődnél, illetve a Maros-ártérben, Magyarcsanád térségében található. Mivel fiatal állományokról van szó, tehát itt nem az erdőfelújítás a cél, hanem a faállományok korbeli diverzitásának kialakítása, azaz, hogy a 2-3 évestől a 30-40-50 évesig mindenféle korú fehér nyárak és más elegyfajok is legyenek a területen. A Hármas-Körös árterében három, a Maros-ártérben pedig egy kísérleti területet alakítottunk ki, mindegyik több hektáros.

A kísérleti erdőrészleteket három részre osztjuk. Az egyikben léket vágunk, a másikban egy maximum 20 százalékos gyérítést hajtunk végre (nemcsak az inváziós, hanem az őshonos nyárállományokból is szelektálunk). A harmadik rész a kontrollállomány. Mivel a kísérletek nemrég kezdődtek, ezért pontos eredményekről még nem tudunk beszámolni. Azt azonban már tapasztaljuk, hogy nemcsak az őshonos állományok sarjadnak, hanem az inváziós fajok is folyamatosan, újra megjelennek, ezért hosszú távon kell azokat mechanikai úton kiirtani a lékekből. A hazai nyárak újulatai mellett minimális számban kocsányos tölgy, vénic szil, mezei szil, magyar kőris sarjak is megjelennek elegyként. A cserjék közül a kökény, a galagonya és a varjútövis benge jelent meg.

A kísérleteket folyamatosan végezzük, s amint megtaláljuk a fiatal és középkorú faállományok korbeli diverzitásának kialakítására alkalmas utat, azt átültetjük napi gazdálkodói tevékenységünkbe.

faállomány
Fotó: Marcsisin Tamás Máté
Faállomány
Fotó: Marcsisin Tamás Máté

Faállomány