Idén is vannak telelő darvak a kardoskúti Fehér-tónál

December közepén 325 darut számoltunk a kardoskúti Fehér-tónál. Az utóbbi években rendszeresen vannak áttelelő példányok a területen.

A darvak telelőhelyei egyre inkább észak felé tolódnak. Míg korábban egészen mélyen lehúzódtak Afrikába (akár Szudánig is), addig ma már többségük a Földközi-tenger melletti mediterrán vidékeken, Dél-Európában tölti a hideg évszakot.

Magyarországon három jelentősebb pihenőhelyük van a darvaknak: a Hortobágy, a kardoskúti Fehér-tó és a szegedi Fehér-tó. A Dél-Alfölddel határos Észak-Vajdaságban már egy stabilizálódó áttelelés figyelhető meg, ott az utóbbi években tízezres nagyságrendben is telelnek. Napközben azonban akár 50-80 km-es távolságra is elrepülhetnek táplálkozni, ezt bizonyítják a jeladós példányok adatai is.

Az, hogy egy adott évben mennyi madár telel a kardoskúti Fehér-tó térségében, elsősorban az időjárástól függ. A darvak jól bírják a zord, hideg körülményeket, mivel északi fészkelőhelyeiken sokszor még a költési időszakban is előfordulnak gyenge fagyok. Egy kisebb lehűlés, vagy egy vékony hóréteg tehát még nem ösztönzi őket arra, hogy elhagyják a kardoskúti térséget. Gondot az okoz számukra, ha olyan kemény a fagy, illetve olyan vastag a hóréteg, hogy már nem tudják a talajból előkotorni a táplálékul szolgáló gerincteleneket, illetve a kukoricatarlókon az elszórt magvakat. A befagyott vízfelületeken sem inni, sem biztonságosan éjszakázni nem tudnak, így ilyenkor néhány nap után délebbre húzódnak.

A kardoskúti Fehér-tavon szinte minden évben vannak áttelelő darvak, több százas, esetenként több ezres nagyságrendben is. Számuk a tél folyamán az időjárás függvényében változik. Idén az őszi vonulás csúcsidőszakában 30 ezer daru volt Kardoskúton, majd számuk több héten át 15 ezres nagyságrenden stabilizálódott, aztán rohamosan csökkent.

Telelő darvak
Fotó: Plcsek István Szilárd