Három termelő termékei nyerték el a Nemzeti Parki Termék Védjegyet

Pályázni azokkal a jellegzetes helyi előállítású termékekkel lehetett, amelyeket a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén természetvédelmi oltalom alatt álló területen termelnek, vagy készítenek, és előállításuk a természettel összhangban történik.

A védjegy célja a helyi kézművesek, kisvállalkozások támogatása, az eladásra szánt termékeik megbecsülésének növelése, a helyi készítésű élelmiszerek fogyasztási kultúrájának emelése, természettel harmonikus gazdálkodás és termékek előállításának ösztönzése.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság idei évben kiírt pályázatán három termelő 38 terméke kapta meg a Nemzeti Parki Termék védjegyhasználati jogosultságot:

Hegyi László családi gazdasága 2016 óta foglalkozik gazdálkodással és állattartással a Körös-Maros Nemzeti Park Mesterszállás és Mezőtúr környéki gyepein. Feleségével 2019 óta készítenek és értékesítenek kézműves tejtermékeket. A pályázaton az alábbi termékekkel nyert védjegyhasználati jogosultságot: parenyica, parenyica tekercsek, fűszeres krémsajtok, friss sajtok, érlelt natúr sajt, túri camembert sajt, joghurtok, ivójoghurtok.

Farkasné Egri Ildikó családi méhészete 1986 óta foglalkozik méhészkedéssel, 20 éve biotermelőként. A vegyes virágméz termékükhöz méhcsaládjaik a Dévaványa környéki területeken gyűjtenek.

Herczeg Aranka, Békéscsabán élő őstermelő, 2013 óta foglalkozik lekvárok, szörpök és egyéb ínyencségek készítésével. Termékei gondosan válogatott virágokból, gyógynövényekből és gyümölcsökből készülnek. A pályázaton az alábbi termékekkel nyert védjegyhasználati jogosultságot: cukormentes csipkebogyó lekvár, csipkebogyó szörp, galagonya szörp.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság védjegyes termelőivel legközelebb május 7-én, Dévaványán, az V. Túzokfesztiválon találkozhatnak.

méz

joghurtsajt

sajtcsipkebogyó lekvárgalagonyszörp