Erdei iskolába várja a diákokat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja 2004 óta működteti nagy népszerűségnek örvendő erdei iskoláját.

Idén is változatos, akár többnapos programokkal várjuk a természetszerető alsó és felső tagozatos általános iskolásokat.

A Ködvirág Erdei Iskola keretében arra törekszünk, hogy olyan ismereteket nyújtsunk a diákoknak, amelyeket az iskolai tanórák keretében nem kaphatnak meg. A terepi gyakorlatok, a szabad természetben végzett vizsgálatok mindig nagy élményt jelentenek a gyerekek számára. Első kézből, tapasztalati úton ismerkedhetnek meg a térség élővilágával, jellemző tájtípusaival. 

Az alsó tagozatos általános iskolások számára négy, a felsősök részére pedig ötnapos programcsomagokat kínálunk. Az alsósok számára összeállított „A szikesek természeti értékei” elnevezésű, erdei iskolai programcsomagban az alábbi modulok szerepelnek: a Dévaványai-Ecsegi puszták virágos növényei; a szikesek fészkelő madarai; agyaggödör, mesterséges szikes mocsár vizsgálata; élet a pusztán.

A felsősök részére „A szikes puszták élővilága” elnevezésű programcsomagot kínáljuk az alábbi modulokkal: a Nagy-Sárrét világa; az élőhelyek környezeti tényezőinek vizsgálata; védett és fokozottan védett állatok a Dévaványai-Ecsegi pusztákon; a szikesek növényei; természetismereti vetélkedő, játék. A programok a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakembereinek irányítása mellett zajlanak. Esténként tábortűz melletti bográcsozásra, beszélgetésre, pásztorbotok, nádsípok faragására is lehetőség nyílik.

A fenti programcsomagokon kívül 45 perces, önálló modulok is választhatók, például: gyepszint; cserjeszint és lakói; madárvédelem, madárismeret; tél a pusztán; fáink; madarak a pusztán; vízi és mocsári növények; gyógynövények; csodák a mikroszkóp alatt.

A csoportok számára 3-4 ágyas szobákban szállást (maximum 40 férőhelyet) és étkezést is tudunk biztosítani. Emellett két, egyenként 50 fő befogadására alkalmas konferenciateremmel és két, egyenként 24 fős foglalkoztató teremmel, valamint szakkönyvtárral is rendelkezünk.  A termekben mikroszkóp és minden olyan egyéb eszköz megtalálható, amely a kísérletezésekhez, vizsgálódásokhoz szükséges.

A látogatóközpont múzeumában a Sárrét élővilágát illetve a túzokot bemutató kiállítást tekinthetik meg, a szabadtéri bemutatóhelyen pedig régi magyar háziállat-fajokkal (magyar szürke szarvasmarha, bivaly, racka és cigája juhok, mangalicák, galambok stb.) ismerkedhetnek meg. A háromhektáros túzokvédelmi mintaterületen közelről figyelhetik a túzokok mindennapjait, a látogatóközpont mellől induló tanösvényt bejárva pedig a térségre jellemző növény- és állatfajokról szerezhetnek bővebb információkat. Kerékpárok (35 darab) bérlésére is lehetőség van, melyekkel bejárhatók a környező túraútvonalak.

Az erdei iskolai programokkal kapcsolatosan bővebb információkat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján találnak: https://www.kmnp.hu/hu/erdei-iskolak

Tájékoztatás az alábbi elérhetőségeken kérhető: Tel: +36 66 483 083, +36 30 445 2409
E-mail: rehely@kmnp.hu.

 

Erdei iskolás programokErdei iskolás programok

Erdei iskolás programokErdei iskolás programokFotók: KMNPI archívum