Elfeledett fűszernövényeink: az izsóp és a csombor

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában található „Illatvarázs” gyógy- és fűszernövény kertben számos elfeledett, de nagyon hasznos növénnyel találkozhatunk. Közéjük tartozik a csombor és az izsóp is.

Az izsóp, a csombor, a rozmaring, a majoranna, a bazsalikom valaha minden háziasszony kiskertjében, konyhájában megtalálható volt. Nem véletlen, hogy még a népdalokban is szerepet kaptak ezek a növények. Később azonban háttérbe szorultak, de szerencsére napjainkban ismét kezdenek visszatérni a gasztronómiába. 

A csombort borsikafű, borsfű és bécsi rozmaring néven is emlegetik. Erdélyben ma is széles körben használják. Kesernyés aromája miatt régen elsősorban a diétás ételeket ízesítették vele, illetve a babételeket, mivel így megelőzhették a felfúvódást.

Az izsóp a középkori Magyarországon minden vár és kolostor körül megtalálható volt, jellemzően a szerzetesek termesztették. Ezt az évelő félcserjét sikerrel alkalmazták különböző baktériumos és vírusos fertőzések ellen.

Az izsóp akár 50-70 cm magasra is megnő, illata kámforos, íze kesernyés. Segíti az emésztést, ezért főleg zsíros, nehéz ételek fűszerezéséhez használták. Érdekesség, hogy a kölnivíznek is egyik fontos alkotórésze. Biokertészek gyakran ültetik a káposzta közé, mivel erős illatával magához csalogatja a káposztalepkéket.

csombor
Fotó: Szélné Sándor Katalin
izsóp
Fotó: Szélné Sándor Katalin