Cserebökényben már javában virágzik a sziki varjúháj

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületének kopár, szikes termőhelyein már javában virágzik a sziki varjúháj.

Az 1-4 cm-es, pozsgás növény virágzása csupán pár napig tart. A faj fehéres virágszirmainak közepén rózsaszínű csíkok találhatók. Az üde zöld levelek virágzáskor bevörösödnek. Terméséréskor ötösével álló tüszőtermései vörösre színeződnek.

A sziki varjúháj csíranövényei már ősszel kifejlődnek, virágot azonban csak a következő év áprilisában hoznak. Tavaly a KMNP Cserebökény részterületén kiemelkedően nagy területen virított a sziki varjúháj, csak a Szentesi-Fertőn közel 100 hektáron mértük fel az apró, pozsgás növényt. Az idén igen korán, már március végén megtaláltuk az első virágokat. Cserebökényben már az összes ismert előfordulási helyén megjelent a faj. Várhatóan az időszakos tocsogók kiszáradása után további példányok kezdenek majd virágzásba.

 A sziki varjúháj a Körös-Maros Nemzeti Park más szikes pusztáin, bárányparéjos vakszikesein is előfordul. Jelentősebb állományai vannak például a Csanádi pusztákon és a Kígyósi-pusztán is.

Sziki varjúháj
Sziki varjúháj Fotó: Őze Péter
Sziki varjúháj
Sziki varjúháj Fotó: Őze Péter