Bíbicek, pacsirták, barázdabillegetők - Megjöttek a vándormadarak első előhírnökei

A Körös-Maros Nemzeti Park tájaira megérkeztek a vonuló énekes, parti- és ragadozó madarak első, visszatérő, illetve átvonuló csapatai. Mindez azt jelzi, hogy visszavonhatatlanul közeleg a tavasz.

Egyelőre azok a madarak érkeznek, amelyek nem Afrikában, hanem jóval közelebb, a mediterrán térségben töltötték a telet. Leggyakoribb partimadaraink, a bíbicek általában február második felében jelennek meg, de idén, az enyhe télnek köszönhetően már február első napjaiban megérkeztek. Kisebb csapataik át is teleltek nálunk, de már több százas csapatokban mozognak mindenfelé, valószínűleg a Görögországban telelő példányok tértek vissza. A február 22.-i felmérés adatai szerint a kardoskúti Fehér-tó környékén 1270, a tágabb térségben pedig további mintegy 700-800 bíbic mozgott.

Február közepén megjelentek az első pajzsoscankók és aranylilék is. Ezek a fajok tőlünk északabbra költenek, nálunk csak átvonulók, illetve kisebb számban áttelelők. A mediterrán térségből visszatérő örvös galambokkal is egyre gyakrabban találkozhatunk.

A ragadozó madarak közül néhány barna rétihéja idén is áttelelt a Körös-Maros Nemzeti Parkban (például a Biharugrai-halastavaknál), de jellemzően ez a faj is inkább rövidtávú vonuló. Az állomány nagy része lehúzódik tőlünk délre. Február közepén a Kígyósi-pusztán is felbukkant 2-3 példány, s mivel ott áttelelők nem voltak, így ezek már nyilvánvalóan délről jöttek. A nálunk telelő kékes rétihéják még itt vannak, de egyre fogynak, a barna rétihéják pedig érkeznek dél felől.

Énekesmadaraink közül megjöttek a mezei pacsirták, már énekelnek is a reggeli órákban. Itt vannak a sordélyok és a barázdabillegetők első példányai is. Ezek a fajok részleges vonulók, enyhe teleken egy részük itt marad.  

A madárvonulás az elkövetkező hetekben bizonyára felgyorsul, így a fajok és az egyedek száma is látványosan megnövekszik, mozgalmasabbá válik a madárvilág.

Bíbicek. Fotó: Marik Pál
Barázdabillegető. Fotó: Marik Pál
Sordély. Fotó: Marik Pál