A természet kincseskamrája: őszi és téli bogyók, termések

A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva a földutak, erdősávok mentén gyakran bukkanhatunk őshonos cserjékre. A kökény, a galagonya és a vadrózsa termése a téli időszakban ízletes táplálékot kínál a madaraknak.

Ezek a finom bogyók azonban nemcsak a telelő madárvilág és az avarban megbúvó sünök, csigák számára jelentenek fontos táplálékforrást, hanem az ember számára is hasznosak lehetnek. Érdemes tehát megfontolnunk, hogy kertünkbe elültessünk néhány kökényt, vadrózsát (csipkebogyót), esetleg galagonyát.

Az ősszel és télen szedhető bogyók fontos vitaminforrást jelentenek és gyógyhatással is bírnak. Emellett esztétikai szempontból is figyelemre méltóak, megszépítik kertünket, s szolgálhatnak térelválasztóként, esetleg kerítéssövényként.

Ha ilyen őshonos cserjefajokkal gazdagítjuk saját kertünket, azzal egyben a természetnek, elsősorban a madaraknak is jó szolgálatot teszünk. A bokrok ugyanis fészkelő- és búvóhelyet, télen pedig táplálékot is szolgáltatnak a kertünkbe beköltöző madaraknak, például a fekete rigóknak.  

csipkebogyó
Fotó: Tóth Tamás József