A növények szerelmese volt - Kertész Éva botanikusra emlékeztünk

November 3-án megemlékezésre hívta össze a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum mindazokat a kollégákat, pályatársakat, barátokat, akik tisztelettel kívántak adózni a közelmúltban elhunyt jeles botanikus, Kertész Éva élete és munkássága előtt.

Kertész Éva a Munkácsy Mihály Múzeum természettudományi osztályának munkatársa volt, 2007-ben főmuzeológusként ment nyugdíjba. A megemlékezésen elsőként Milyó Pál idézte fel a jeles botanikus fiatalkori emlékeit. Mint mondta, Kertész Éva már gyermekkorában elhatározta, hogy életét a növények szeretetének, a kertészkedésnek szenteli, „addig nem nyugszik, amíg kertész nem lesz”.

Álmát valóra is váltotta, 1981-ben főállású botanikus lett, később a megyeszékhelyi múzeum munkatársaként Békés megye, a Körös-vidék, a Körös-Maros köze botanikai értékeinek feltárásán munkálkodott. Elődei nyomdokain haladva gazdagította, megalapozta a Munkácsy Mihály Múzeum mintegy hatezer tételt tartalmazó növénygyűjteményét. Publikációi egyebek mellett a Békés megyei múzeumok közleményeiben, természettudományi kiadványaiban, a Natura Bekesiensisben és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által kiadott Crisicumban jelentek meg.   

A múzeum természettudományi osztályának munkatársaként közreműködött a helyi és országos jelentőségű természetvédelmi területek kijelölésében. Feladatai közé tartozott a Körös-Maros Nemzeti Park létrehozásának előkészítése is. Kertész Éva tevékenysége nem korlátozódott csupán a megyénkre, hanem nemzetközi szintre is kiterjedt. Mexikói expedíciójáról kiállítás készült, de dolgozott Görögországban és Szíriában is. Jelentős részt vállalt a múzeum külföldi kapcsolatainak kiépítésében, részt vett az Arad megyei múzeummal közös projektben.

A megemlékezésen Boldog Gusztáv László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője visszaemlékezett az egykori természetvédelmi táborokra, melyekben Kertész Éva évről-évre több száz gyermeket tanított a táj szeretetére, a növények ismeretére. Dr. Tirják László, a KMNPI igazgatója a jeles botanikusnak a nemzeti park érdekében végzett kutatásait méltatta. Vadász Csaba, a Körös Klub Természet-, Környezetvédő, Természetbarát Egyesület nevében Kertész Évának a civil szervezetek érdekében tett erőfeszítéseit említette. A közönség soraiból dr. Sicz György felszólalásában a botanikus személyiségét, mosolygós jókedvét, készségességét, optimizmusát idézte fel. Hangsúlyozta, hogy Kertész Évának méltó helye van Békéscsaba kultúrtörténetének nagyjai között.