Vörös kánya bukkant fel Kútvölgy térségében

Az alföldi tájakon ritka vendégnek számító vörös kánya tűnt fel a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén fekvő Kútvölgy (Hódmezővásárhely külterületi része) térségében.

A karcsú, hosszú szárnyú ragadozó madár a Hódmezővásárhely és Székkutas közötti szántóföldek felett vadászgatott a délutáni órákban, majd északi irányba továbbrepült.

A vörös kánya európai költőállománya az utóbbi években jelentős növekedést mutat, Svájcban különösen gyakori madár. Magyarországon az 1960-as években még rendszeres költő volt, de később a mezőgazdasági kemikáliák hatására visszaszorult, s csak a 2000-es évek elején jelentek meg újra az első költőpárok. Napjainkban mintegy tíz pár költ az országban, elsősorban Vas és Baranya megyében.

Idén a telelőállomány is jelentős volt, a szinkronszámláláskor Dél-Baranyában több mint 100, Vas megyében pedig tíz feletti példányt találtak. A szinkronszámláláskor a Körös-Maros Nemzeti Park Csongrád-Csanád megyei területrészén is megfigyeltek egy vörös kányát. Az, hogy az utóbbi években a keleti országrészben is egyre gyakrabban bukkannak fel vörös kányák, a faj európai állományának erősödését és keletre történő terjeszkedését mutatja.

A kép illusztráció

vörös kánya
Fotó: Pabar Zoltán