Vince napján vízben tocsogtunk – Izgalmas túra a kígyósi Nagyerdőben

Esőmentes időben, szép napsütésben zajlott január 22-én a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által meghirdetett Vince-napi túra a szabadkígyósi Nagyerdőben.

A kirándulást különösen izgalmassá tette az, hogy az esőzéseknek köszönhetően a vizes élőhelyek mostanra már feltöltődtek, így több helyen is bokáig érő vízben gázoltunk. Szerencsére a túrázók felkészültek erre, hoztak gumicsizmát, így mindenki felhőtlenül élvezhette a kirándulást.

A Kígyósi tanösvényen haladva először a Nagyerdő téli arcával ismerkedtünk. Bár a madarak többsége csendben maradt, a széncinegék tavaszt idéző „nyitnikék” kiáltásai gyakran felhangzottak. Időnként megszólaltak az ökörszemek, s hallottuk a fekete harkály hangját is.

A zamatos turbolya és a gyermekláncfű teljesen zöldbe öltöztette az erdő alját, a piros árvacsalán pedig már virágait is megmutatta. A pusztára érve felmentünk a kilátóba, ahonnan láthattunk egy távoli vadlibacsapatot, sőt egy rétisas is felbukkant. Egerészölyvek szintén szemünk elé kerültek.

A tanösvény bejárása után elmentünk a Békéscsaba és Szabadkígyós közötti bányatavakhoz, ahol egy különleges madarat, jeges búvárt figyelhettünk meg. Ez az Észak-Amerikában honos madárfaj rendkívül ritka vendég Magyarországon. Jelenleg két példányról tudunk: az egyik a Balatonon, a másik pedig itt, a Békéscsaba és Szabadkígyós közötti bányatavakon bukkant fel még tavaly decemberben, s azóta is itt tartózkodik.

A Vince-napi túra 22 résztvevőjének tehát izgalmas látnivalókban volt része. Az időjós mondás szerint, ha megcsordul Vince, tele lesz a pince. Ha a jóslat igaznak bizonyul, akkor az idén gazdag termésre számíthatunk.

Vince napi túra
Fotó: Németh Anna
Vince-napi túra
Fotó: Németh Anna
Vince-napi túra
Fotó: Tóth Andrea