Vince napján túrázzanak velünk a kígyósi Nagyerdőben!

Január 22-én, vasárnap a szabadkígyósi Nagyerdőbe, Vince-napi túrára várja a természetbarátokat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

A találkozó helyszíne a szabadkígyósi sportpálya parkolója (GPS koordináták: 46º 35’57.00” É 21º 05’ 01.00” K), időpontja reggel 9.00 óra.

A szakvezetéses gyalogtúra során a Kígyósi-tanösvényen haladva a Nagyerdő téli madárvilágának számos képviselőjét megfigyelhetjük majd. Az állandóan itt lakó kék és széncinegék, pintyek, sármányok és tengelicek mellett a nálunk telelő északi vendégek – fenyőrigók, királykák, fenyőpintyek – is utunkba kerülhetnek. Számíthatunk zöldikékre, süvöltőkre és őszapókra is. A cserjesávok bogyós növényei – vadrózsa, kökény, galagonya – és az ostorfa termései bőséges táplálékot nyújtanak a madarak számára.

Az erdőből kiérve reményeink szerint láthatjuk majd a gyülekező vadliba csapatokat és a szép számmal itt tartózkodó darvakat. A közelben fészkelő rétisasok is valószínűleg felbukkannak, továbbá kékes rétihéják megjelenésére is számíthatunk.

A sok csapadéknak köszönhetően most nagy kiterjedésű vízállások vannak, ezért igazi „sárdagasztó” túrára számíthatnak a jelentkezők. Kérjük, hogy az időjárásnak megfelelő öltözék mellett a gumicsizmát se felejtsék otthon. Akik velünk tartanak, azok most a természetnek olyan arcát ismerhetik meg, amelyet csak ritkán láthatnak a turisták.

A részvételi díj felnőtteknek 1000 Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak 700 Ft/fő. A túra hossza mintegy 5 kilométer, tervezett időtartama 4 óra.

Információ és jelentkezés: Boldog Gusztáv László természetvédelmi őrkerület-vezetőnél a +36 30 475 1777-es telefonszámon.  

túra
Fotó: Boldog Gusztáv László