Vígan legelésznek az őshonos háziállatok a kardoskúti gyepeken

Kellemes őszi időben, jó minőségű legelőkön időznek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepének őshonos juhai és magyar szürke szarvasmarhái.

A tenyésztésben résztvevő racka és cigája juhok számára háremkerteket alakítottunk ki, ők ezeken az elkerített területrészeken legelésznek. A fiatal egyedek, illetve a tenyésztésben részt nem vevő állatok pedig közös nyájban legelnek a pusztán. Megkapó látvány, ahogyan gyakran csoportosan lefekszenek egy kis körbe, úgy pihennek. A fekvés jelzi, hogy jól, komfortosan érzik magukat. Köszönhető ez annak is, hogy a hűvösebb, ősziesebb idő beköszöntével jelentősen megcsappant a legyek és más élősködő rovarok száma, így ezek már nem zavarják a pihenő állatokat.  

A magyar szürke szarvasmarhák szintén a legelőkön vannak még. A telep környékén, három gulyában legeltetjük őket. A szürkemarháknál hamarosan kezdődik az ellési időszak, november elején világra jönnek majd az első borjak.

Idén a változékony időjárás mellett is jó minőségűek voltak a gyepek, így a juhok és a szürkemarhák is jó kondícióban várják a telet. A kellemes őszi időben sokat pihennek. A tágas legelőkön szabadon, komfortosan érzik magukat.

A megfelelő legelőhasználat gondos gazdát igényel, aminek a gulyások, juhászok és a nemzeti park dolgozói igyekeznek legjobb tudásuk szerint megfelelni. A helyes legelőgazdálkodással a területet is megfelelő ökológiai állapotban tudjuk tartani. A nyár folyamán elegendő mennyiségű takarmányt tároltunk be télire, így az őshonos háziállatok téli ellátása is biztosított.

birkák
Fotó: Lengyel György
szürkemarhák
Fotó: Lengyel György