Vendégeink is kipróbálták a hagyományos birkanyírást

Nagy sikerrel, több mint 70 vendég részvételével zajlott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság április 24-én, Szent György napján, a Kardoskúti Pusztaközpontban megtartott, hagyományos juhnyírást bemutató programja.

Szép számban érkeztek vendégek a környékbeli településekről (Kardoskút, Szeged, Hódmezővásárhely, Tótkomlós, Mezőhegyes, Békéscsaba, Kiszombor) és Budapestről is. Nagy örömünkre szolgált, hogy a több mint hetven résztvevő között 19 gyermek is volt.

Vendégeink először egy rövid előadás keretében magát a helyszínt, a kardoskúti pusztát ismerhették meg. Szó esett arról, hogy a puszta a mostani jellegét a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által fenntartott legeltető állattartásnak köszönheti.  

Egy bemutató karámban a racka és cigája juhokat is bemutattuk (két-két ürüt), majd következett a nap fénypontja, a juhnyírás. Dani István, makói juhász hagyományos módon, ollóval nyírta meg a juhokat. Vendégeink közül többen (köztük gyerekek is) vállalkoztak arra, ahogy néhány metszést ejtsenek a juhok gyapjúján.

A program ideje alatt a Kardoskúti Madárvonulás Múzeuma végig nyitva volt, így az ottani kiállítást sokan megtekintették. Dani Jánosnak köszönhetően Nemzeti Parki Termék Védjegyes juhsajtok kóstolására is lehetőségük nyílott vendégeinknek. A juhnyírás után a gyermekek (és szüleik) nagy örömmel próbálták ki a nemezelést.

birkanyírás
Fotó: Palcsek István Szilárd
Birkanyírás1
Fotó: Palcsek István Szilárd
Birkanyírás1
Fotó: Palcsek István Szilárd