Vegyenek részt kardoskúti programjainkon a Magyar Nemzeti Parkok Hetében!

A Magyar Nemzeti Parkok Hetében, szeptember 13-19. között, csoportok számára, előzetes bejelentkezés alapján, térítésmentesen látogatható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által fenntartott Kardoskúti Madárvonulás Múzeuma.

Emellett a hét folyamán több túrára is invitáljuk Kardoskútra a természetbarátokat.

A múzeumlátogatásra illetve a túrákra Sándor Bálint ökoturisztikai ügyintézőnél lehet jelentkezni a +36 30 475 1770-es telefonszámon. Szeptember 18-án, szombaton azonban a múzeum interaktív kiállítása egész nap (reggel 9.00 órától délután 17.00 óráig) nyitva tart és mindenki, előzetes bejelentkezés nélkül, térítésmentesen tekintheti meg .

A Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében három túrát szervezünk a kardoskúti pusztán. Az első szeptember 16-án, csütörtökön 17.00 órakor kezdődik, ennek keretében a KMNPI Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepének őshonos magyar háziállatait ismerhetik meg. Egy rövid előadás keretében ismertetjük az élőhely érdekességeit, majd a telepre besétálva megtekintjük az Igazgatóság egyetlen szürkemarha bikagulyáját, valamint a racka- és cigája nyájakat.

Szeptember 17-én, pénteken 17.00 órától kerékpártúrára várjuk az érdeklődőket. A Kardoskúti Madárvonulás Múzeuma elől indulva mintegy 18 kilométert tekerünk majd a környező pusztai területeken. Bemutatjuk a térség természeti és kultúrtörténeti értékeit, helytörténeti érdekességeit. Utunk során elhaladunk majd az egyik gulyaállás mellett, így a résztvevők a legelésző szürkemarha tehéngulyát is megtekinthetik.

Szeptember 18-án, szombaton medertúrát rendezünk, melynek során ellátogatunk a Kardoskúti Fehér-tó kiszáradt medrébe. A program 16.00 órakor egy előadással kezdődik a Madárvonulás Múzeumában. Ennek keretében átfogó képet kaphatnak a Fehér-tó élővilágáról. Szó esik egyebek mellett az itt fészkelő madárfajokról. Az egyórás előadás után, 17.15 perckor a Lófogó-ér melletti kilátótól indulunk a medertúrára. Bejárjuk a tó kiszáradt medrét, ahol megtekintjük az egyedi talajfelszíni képződményeket és azokat a védett és fokozottan védett növényfajokat, amelyek kizárólag a kiszáradt mederben vannak jelen.

Mindhárom túra csak előzetes bejelentkezéssel látogatható. Információk és bejelentkezés Sándor Bálint ökoturisztikai ügyintézőnél a +36 30 475 1770-es telefonszámon. A túrák részvételi díja felnőtteknek 700, diákoknak és nyugdíjasoknak 500 Ft.

Kiszáradt Fehér-tó
Fotó: Palcsek István Szilárd
Kerékpártúra
Fotó: Palcsek István Szilárd
Régi háziéllat bemutató
Fotó: Palcsek István Szilárd