Váratlan vendég a tundrákról: örvös lúd a kardoskúti Fehér-tavon

Napok óta egy Magyarországon rendkívül ritkán látható madárfaj, örvös lúd tartózkodik a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon.

Örvös ludakból évente alig néhány példány fordul meg hazánkban. Ez a tundrákon - Európán belül elsősorban a Spitzbergákon és Grönlandon - költő faj ugyanis a telet rendszerint az Atlanti-óceán keleti partvidékén tölti, így Magyarország kiesik a vonulási útvonalából. A Fertő-tavon és a tatai Öreg-tavon nagyobb eséllyel jelenik meg egy-egy példány, de a Dél-Alföldön nagyon ritkán vendégeskedik.

Kardoskúti felbukkanását még érdekesebbé teszi a korai időpont, ugyanis az első példányok általában csak november 5-10. tájékán jelennek meg. Most azonban október 14-én láttuk először a Fehér-tavon, s azóta is rendszeresen felbukkan. Reggel és estefelé a környező gyepeken, magányosan táplálkozik, napközben és éjszaka pedig a Fehér-tavon, récék társaságában pihen. 

Az örvös lúd egy kistermetű, s Európában a legsötétebb színezetű lúdfaj. Háta sötétszürke, feje és nyaka fekete. Nyakán egy jellegzetes fehér örv van, erről lehet felismerni. A Kardoskúton megfigyelt példány valószínűleg fiatal, mivel még csak kis kezdeményként rajzolódik ki a nyakán a fehér örv.

örvös lúd
Fotó: Sárközi Edvin