Változatos gyeptársulások - Sztyepprétek természeti értékei a Kis-Sárréten

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén nagyon változatos gyeptársulásokat találunk. A sokféle értéket őrző gyepek közül most kiemelnénk a sztyeppréteket, melyek a terület több pontján, kisebb-nagyobb kiterjedésben találhatók.

A sztyepprét kifejezés esetünkben egy gyűjtőfogalom, ideértjük a rétsztyeppeket, az erdős sztyeppeket és a sztyeppi fajokban bővelkedő sziki magaskórósokat is. Májusban, nyár elején különösen szép látványt nyújtanak ezek a virágzó foltok, ahol a zsályák (a mezei, a ligeti és az osztrák zsálya), a lila ökörfarkkóró és a koloncos legyezőfű virágtengere lengedez a szélben. Kiemelt értéket képviselnek a többfelé, különösen Zsadány és Mezőgyán határában fellelhető macskahere foltok, és az országosan is kiemelt jelentőségű öldöklő aszat állománya.

A közeli hegyek hatásának köszönhetően olyan fajok is megjelennek, melyek az Alföldön egyébként ritkák. Ilyen például az őszi kikerics, a bakfű, az osztrák veronika. Ezek a társulások elsősorban azokon a területeken fordulnak elő, ahol a talaj kötöttebb, a sófelhalmozódás alacsonyabb szintű, a termőréteg vastagabb. Állományaikat leginkább a cserjésedés veszélyezteti. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság nagy hangsúlyt fektet ezeknek a társulásoknak a kezelésére, hosszú távú megőrzésére. Ezt a célt szolgálja a cserjék folyamatos irtása és a legeltetés.

sztyepprét
Fotó: Biró István
sztyepprét
Fotó: Biró István

logók