Vadludak, récék, bíbicek - Élénkülő madárvonulás a Kis-Sárréten

Beköszöntött a hamisítatlan őszi idő, melynek hatására a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, különösen a Biharugrai-halastavak környékén jelentősen megélénkült a madárvonulás.

A nálunk költő madarak többsége már messze délen jár, úton a telelőhelyek félé, északról viszont egyre több madárvendég érkezik hozzánk. A Kis-Sárréten ez leginkább a különböző vízimadarak tekintetében nyilvánul meg, hiszen a kiterjedt halastórendszer és a környező mocsarak kitűnő pihenő- és táplálkozóhelyet kínálnak számukra, különösen most, az őszi lehalászások alatt.

Az elmúlt napokban a vadrécék száma folyamatosan növekedett, a heti maximum már elérte a 8000 példányt. Legnagyobb mennyiségben a tőkés récék vannak jelen, mintegy 5500 példányban, de a csörgő récék száma is meghaladja már az ezret. Kisebb számban előfordulnak kanalas, kendermagos, nyílfarkú, kontyos, barát- és cigányrécék is. A vadludak létszáma szintén napról-napra növekszik, nyári lúdból már csaknem 4000, nagy lilikből pedig közel 3000 példány tartózkodik a térségben. A hajnali és az esti behúzásuk igen látványos mozzanata a tájnak.

A lecsapolt tavakon nagyon sok partimadár táplálkozik. Leggyakoribb a bíbic, melyből mintegy 1500 példány van jelen. Nagy pólingból több mint 200 példányt számoltunk. Kisebb számban előfordulnak havasi partfutók, sarlós partfutók, füstös cankók, szürke cankók, pajzsoscankók és ezüstlilék is.  

A rétisasok száma 12-15 példány körül mozog, ritkábban egy-egy vándorsólyom is szem elé kerül a halastavakon. A pusztai területeken egyre több a kék galamb, a térségben ismert hat éjszakázóhelyen közel 2000 példányt számoltunk. Örvös galambból is előfordulnak még kisebb-nagyobb csapatok. Annak ellenére, hogy szokatlanul kevés a rágcsáló (mezei pocok, egér stb.), az egerészölyvek száma is egyre növekszik. A napokban megjelentek az első gatyás ölyvek, s egyre több a kékes rétihéja is. A ritkábban szem elé kerülő fakó rétihéjából szintén láttunk egy példányt a közelmúltban, őszi vonulásuk a vége felé jár.  

Akik tehát november 6-án eljönnek Biharugrára, a Bihari Madárvártára, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Márton-napi rendezvényére, azok minden bizonnyal a mostaninál is gazdagabb madárvilágban gyönyörködhetnek majd.

Pihenő vadludak a halastavakon
Pihenő vadludak a halastavakon Fotó: Tóth Imre