Újszerű arculatot kapott a zöldhalmi megfigyelőtorony

A közelmúltban újszerű arculatot kapott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság zöldhalmi megfigyelőtornya. Érdemes felkeresni, mert a magasból páratlan látvány nyílik a sokszínű, sárréti tájra.

A Körös-Maros Nemzeti Park első megfigyelőtornya még 1997-ben épült Biharugrán, a halastavak szélén, a valamikori Zöldhalmi-dombon.  A hely kiválasztása mindig rendkívül fontos egy megfigyelőtorony építésénél, mivel több szempontnak is meg kell felelni. Először is jól megközelíthető legyen, akár gépkocsival is, másodszor, hogy sok látnivalót kínáljon, legyen szó az állatvilágról, a növényvilágról, vagy a tájképi értékekről. Harmadsorban mindezt a sok látnivalót úgy mutassa be, hogy közben ne zavarja az ottani védett közösségek élettevékenységét. A zöldhalmi torony e három feltételnek kiválóan megfelelt, nem véletlenül lett a környék egyik kedvelt kirándulóhelye.

Az idei évben néhány szerkezeti elem cseréjével és a torony festésével kapott újszerű arculatot az építmény, amely továbbra is várja a természetkedvelő vendégeket.

A toronyból körbetekintve elsősorban a halastavak madárvilágára érdemes koncentrálni. Télen-nyáron élénk madárélet van a Zöldhalmi-tavon, melynek kiterjedt nádasában a környék egyik legnagyobb vegyes gémtelepe alakul ki évről-évre. A nagy kócsagok mellett a kis kárókatonák, bakcsók, üstökösgémek, kis kócsagok is a nádban építik fészkeiket, és a telephez néhány vörös gém is csatlakozik. Batla fészkelése szintén többször előfordult már. A toronyból különösen költési időben jól nyomon követhető a telepről ki-bejáró madarak élettevékenysége. A nádasok rejtett zugaiban récecsaládok, tőkés, barát-, kendermagos és cigányrécék nevelik fiókáikat. Ha szerencsénk van, a környező erdőfoltokban, nádasokban élő gímszarvasok és vaddisznók is megfigyelhetők.

A madárvonulás beindulásával, augusztus végétől egészen áprilisig a vonuló madárfajok népes csapatait figyelhetjük meg. Vadludak, elsősorban nagy lilikek éjszakáznak a tavon. Különösen mozgalmas az élet, amikor a tó lehalászás, vagy feltöltés alatt áll, mert a sekély vízben partimadarak tömegei, partfutók, cankók, godák, gulipánok is összegyűlnek. A közelben költő rétisas-pár felnőtt madarai és a kirepült fiatalok gyakran vadásznak a tó fölött. Északkeleti irányban a jellegzetes dél-bihari tájban gyönyörködhetünk. Kiterjedt nedves gyepek, kisebb erdőfoltok, apró szántóparcellák jellemzik a vidéket, melynek neve Tyúkász-lapos. Nem messze a Bihari Madárvárta jellegzetes épületei is láthatóak.

A Zöldhalmi-torony jól megközelíthető a Biharugráról Szilaspusztára vezető, szilárd burkolatú útról. A Madárvárta vendégei is gyakran felkeresik, mert a szálláshelyről mindössze 20 perces, kellemes sétával elérhető. A megfigyelőtorony szabadon látogatható.

torony
Fotó: Biró István
kilátás a tornyból
Kilátás a toronyból Fotó: Biró István
táj
Fotó: Biró István