Újra virágba borult a Csorvási-löszgyep

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási löszgyep nyári kaszálásokkal érintett területein, szeptember közepén számos növény ismét virágzik.

Igazgatóságunk a nyár folyamán a Csorvási löszgyepen időben és térben is tervezett, természetvédelmi célú kaszálásokat végzett. A területet szakaszosan kaszáltuk, így az mozaikossá vált. A kaszálásoknak és a közelmúltbeli esőzéseknek köszönhetően mostanra számos növény új levelei és virághajtásai is megjelentek. A sarjadó gyeppel együtt a kétszikű növények - egyebek között a csattogó szamóca, a tejoltó galaj, és a fehér üröm – levélhajtásai is megjelentek. Akadnak olyan fajok, amelyek szeptember közepén már virágozni is kezdtek, ilyen a közönséges párlófű, a ligeti zsálya, az indás pimpó és a gilisztaűző varádics. Az utóbbi napok esőzéseinek hatására a védett, apró vetővirág is elkezdett kibújni. Ez a növény márciusban hozza a lapos, fél centiméter széles, enyhén csavarodó leveleit és toktermését, és ősszel virágzik, amikor a hosszú száraz nyár után az első őszi esők megérkeznek.

Ezzel párhuzamosan a nem kaszált területeken is elkezdtek újra virágozni a tövek: így a ligeti zsálya, a gilisztaűző varádics, az orvosi atracél, a réti peremizs, az osztrák ökörfarkkóró és a töviskés imola is.

gilisztaűző varádics
Gilisztaűző varádics Fotó: Palcsek István Szilárd
Közönséges párlófű
Közönséges párlófű Fotó: Palcsek István Szilárd
orvosi atracél
Orvosi atracél Fotó: Palcsek István Szilárd
osztrák ökörfarkkóró
Osztrák ökörfarkkóró Fotó: Palcsek István Szilárd
Töviskés imola
Töviskés imola Fotó: Palcsek István Szilárd
Vetővirág
Vetővirág Fotó: Palcsek István Szilárd