Újra várja a Jégmadár vízi tanösvény a vízitúrázókat

A híres Szarvas-Békésszentandrási Körös-holtág a Tiszántúl legnagyobb, az ország ötödik legnagyobb vízfelülettel rendelkező mentett ártéri víztere. Vizét a késő őszi időszakban minden évben mesterségesen leeresztik és ilyenkor tavasszal újra feltöltik.

Idén is megtörtént a holtág üzemi vízszintjének beállítása, mely ismét lehetővé teszi a kenuzás szerelmeseinek a vízitúrázást.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatpark bemutatóhelyén mintegy 40 férőhelynyi kölcsönözhető vízi jármű áll rendelkezésre a holtágat felfedezni vágyók számára. A 4 db 2 személyes és a 7 db 4 személyes túrakenu mellett egy 4 személyes csónak is bérelhető, mely eszközökkel az állatpark stégéről vízre szállva a 29 kilométeres holtág szakasz könnyedén kenuzható. A biztonságos evezéshez mentőmellények minden korosztály számára rendelkezésre állnak. Magukkal hozott értékeiket a vendégek értékmegőrző szekrényben hagyhatják, de szükség esetén vízhatlan zsákokat is biztosítunk.

A holtág megismerését a Jégmadár vízi tanösvény is segíti. Az Anna-ligettől jobbra indulva, a tanösvény bójasorát elhagyva vadregényes tájakra evezhet a látogató, míg a stégről balra indulva Szarvas város gyönyörű látványosságai, az Erzsébet-liget hangulatos fahídjával, a jellegzetes mocsári ciprusok sora, a páratlan Bolza-kastély, a Szarvasi Arborétum és a Történelmi Országközép is megközelíthető egészen az élő Hármas-Körösig, ahol a Szarvas-Békésszentandrási holtág mesterséges kapcsolatban van az élő folyóval.

Az egyedi hangulatú félig vadregényes, félig beépített holtágon általános látványnak számítanak a sütkérező mocsári teknősök, tőkés récék, jégmadarak. A holtágat kísérő évszázados fák leveleinek zizzenését, a kenu lapátok csobbanását csak a partmenti fákon kapaszkodó zöld küllők, harkályok kiáltása töri meg.

Remek családi, baráti vagy osztálykirándulási élmény a nesztelenül sikló kenukkal megközelíteni Szarvas természeti és épített örökségét. A Körösvölgyi Állatpark vízi eszközei a helyszínen igényelhetők, de a kenuzás tervezett dátuma előtt néhány nappal érdemes előjegyeztetni a foglalást, hogy biztosan rendelkezésre álljanak.

Tarifáinkról az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak vendégeink.

https://www.kmnp.hu/hu/szolgaltatasok-a-korosvolgyi-allatparkban

Sok szeretettel várunk minden kirándulni, vízitúrázni vágyó vendéget!

 

Érdeklődés és bejelentkezés:

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Körösvölgyi Állatpark
5540 Szarvas, Anna-liget 1.
Telefon: +36 30 475 1789
E-mail: korosvolgy@kmnp.hu
GPS koordináták: 46º 51’29.39” É 20º 31’ 31.57” K