Újabb állatcsemeték gazdagítják a Körösvölgyi Állatparkot

A vadmalacok tél végi és a muflon bárányok tavaszi világrajövetele után újabb állatparki csemetékkel bővült a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelye.  Május első felében újabb kisállatok látták meg a napvilágot a Körösvölgyi Állatparkban.

Az állatpark taván élő nyári lúd jó ideje kotlott már. A tojó igen bizalmasan, a látogatókhoz legközelebb eső részen, az állatparki tó kis fahídjának lábánál készített növényekkel, tollakkal gondosan bélelt fészket, ahol 5 tojásából, végül három tüneményes nyári lúd fióka látta meg a napvilágot. A fiókák kikelésüket követően azonnal követték anyjukat, az úszás sem jelentett számukra akadályt.  A tőkés récék sem pazarolták az időt, náluk is kikeltek az első aprócska fiókák, akiket szintén féltő gonddal vezetget a tojó.

Május 12-én pedig dupla születésnapot ünnepelhetett a Körösvölgyi Állatpark. A gímszarvas kifutóban fényes nappal két gím tehén két egészséges borjat ellett. A két borjú érkezése között csupán néhány óra eltérés volt. Mindkét apróság büszke apja, Bátor, a Körösvölgyi Állatpark nyolc éves gímszarvas bikája. Mindkét tehén könnyű és gyors ellést követően adott életet borjának. A kicsik szinte azonnal és sikerrel lábra álltak, követték mamáikat. A gyors ellés és lábra állás a növényevő állatoknál kulcskérdés a túlélés szempontjából, hiszen a ragadozókkal szemben csak így lehet esélyük. Az állatpark kifutójának biztonságában, az ősi ösztönnek engedelmeskedve a tehenek féltő módon fektetik el borjaikat, akik kiváló rejtő színűkben bízva hangtalanul várják a szoptatási időket. A borjak ilyenkor még teljesen szagtalanok, hogy a borjú illata se árulkodjon pontos hollétéről. Az apróságokat az egész szarvas rudli körbebámulta, üdvözölte.

Látogatóinkat is arra biztatjuk, csodálják meg ezeket a páratlan jeleneteket az Anna-liget árnyas fái alatt sétálva.

őzek
Fotó: Lajtos Krisztina
vizimadarak
Fotó: Körömi Krisztina
vizimadarak
Fotó: Körömi Krisztina