Új elemekkel és játékokkal bővült a Réhelyi-tanösvény

Átalakult és új elemekkel bővült a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjától induló Réhelyi tanösvény.

Tekintettel a vonatkozó egészségügyi előírásokra a látogatóközpont és így a tanösvény sem látogatható jelenleg, ezért adunk most némi ízelítőt a megvalósult átalakításokról, fejlesztésekről.

A korábbi nyomvonal megváltozott, a jelenlegi a múzeumi épület elől indul és a kisállat-simogatóhoz érkezik vissza. Lényeges változás, hogy az új tanösvény elején egy digitális táblát helyeztünk el. A telefonon is letölthető applikáció segítségével követhetőek és beazonosíthatóak az egyes állomások. Természetesen vendégeink a hagyományos, szöveggel és ábrákkal ellátott táblákat is megtalálják a tanösvényen. Áthelyeztük a talajkuckót, amely játékos formában ismerteti meg a látogatókat a talaj élővilágával.

A megfigyelőtoronyból az érdeklődők a pusztára és az ott élő madarak életébe nyerhetnek betekintést. A torony mellett két új elemet helyeztünk el: az egyik egy ügyességi játék, a másik pedig egy fa borítóval ellátott könyv, amelyből csaknem félszáz, a térségre jellemző gyakori, illetve ritkább növényfaj ismerhető meg. A torony melletti nádtetős kiülő alatt megpihenhetnek a kirándulók.

A tanösvény érinti azt a pusztarészt, amelyen a házi bivalyok legelésznek. Ide egy fotósparavánt helyeztünk el (egy pásztorember a kutyájával), itt bárki készíthet emlékbe néhány felvételt, melyekhez az élő hátteret a puszta és a bivalyok biztosítják. Érdekes új elem az a napóra, amely egy padkás részen kapott helyet. Az órákat (számokat) egy-egy kis faguriga jelzi, az időt pedig a saját árnyékunk segítségével tudjuk megállapítani.

A tanösvény nyomvonala a megfigyelő torony után visszakanyarodik, s egy kis tó mellett halad el. Innentől két irányba haladhatunk. Az egyiken egy magasabb szikhátra érve eljutunk a 15 méter hosszú, kaviccsal, sóderrel, homokkal felszórt, illetve gyepes részeket is tartalmazó, „mezítlábas” tanösvényhez, majd végállomásként az állatsimogatóhoz. A másik nyomvonal a kis tóhoz vezet, ahol egy fából készült lesházikót és két padot helyeztünk el. A házikó egyik ablaka a tóra, a másik a 62 odúból álló madárvárosra néz. Találnak itt egy csónakot is, melyből kiváló fotók (szelfik) készíthetők. Felújítottuk a közelben álló régi nádkunyhót és régi használati eszközöket, tárgyakat helyeztünk el benne. 

A végállomás ezen a nyomvonalon is az állatsimogató, ahol nyuszikat, kecskéket simogathatnak a látogatók. A szemben lévő tyúkudvarban régi magyar tyúkfajták (például erdélyi kopasznyakú), kiscsibék, kislibák várják az érdeklődőket, továbbhaladva pedig megnézhetik az ősi magyar háziállatokat: racka és cigája juhokat és a magyar szürke szarvasmarhákat.

A közelmúltban kialakított egykilométeres szakaszon kívül a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság tervei között szerepel egy közepes és egy hosszabb nyomvonalú tanösvény kialakítása is a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont közelében.