Túzokszinkron: kiemelkedő eredmény a Dél-Alföldön

A magyarországi túzokállomány csaknem fele, 620 példány, a Körös-Maros Nemzeti Parkban él – derült ki az április 6-8. között lezajlott tavaszi, nemzetközi szinkronszámlálás adataiból.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban három tradicionális túzok-élőhely van: Dévaványai-Ecsegi puszták, Kis-Sárrét, Csanádi puszták. A legjelentősebb állomány hosszú évek óta a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él, ahol most 513 példányt regisztráltunk. Ebből 141 a kakas és 372 a tojó.

Az utóbbi évek adatai azt mutatják, hogy Dévaványa térségében egyre inkább eltolódás tapasztalható a tojók javára.  A tojók jelentős egyedszám-növekedése fontos tényező, mert ez biztosítja az állomány stabilitását, illetve lassú növekedését.

A számlálás során a Dévaványai-Ecsegi pusztákon nemcsak az összes, eddig ismert dürgőhelyet kerestük fel, hanem a túzokok valamennyi lehetséges előfordulási helyét is. A számlálást itt is és a másik két részterületen is nehezítették az időjárási körülmények, főként az erős szél. A madarak rendszerint menedéket keresnek a szél elől, így valószínűsíthető, hogy jó néhány példány rejtve maradt, azaz a valós számok a regisztráltnál valamivel magasabbak.

A KMNP másik tradicionális túzok-élőhelyén, a Kis-Sárréten először a Vésztő-Mágor környéki élőhelyeket jártuk be. A védett terület határában lévő dürgőhelyen igen szép számmal kerültek elő madarak, összesen 52 példányt számoltunk, melyből 13 volt a kakas és 39 a tyúk. Ezt követően a Mezőgyán környéki élőhelyeket néztük át, itt 28 példány került szem élé, melyből 11 volt a kakas és 17 a tyúk. Így a két élőhelyen összesen 80 példányt számoltunk, ami az elmúlt évek átlagánál valamivel magasabb.

A kis-sárréti túzokállomány ökológiai szempontból szoros egységet képez a határ túloldalán, Nagyszalonta térségében élő túzokokkal. Az állomány nagy része a telet a határ túloldalán tölti, a tavaszi dürgés idejére viszont döntő többségük visszatér a Kis-Sárrétre. A mostani számlálás során a partiumi területeken az ottani szakemberek 4 kakast találtak. 

A Csanádi pusztákon kisebb létszámú, de stabil állományról beszélhetünk, a szinkron során 4 kakas és 23 tojó, tehát összesen 27 túzok került szem elé. A Csanádi pusztákkal határos vajdasági területeken 8 túzokot számoltak a szakemberek.

A tavaszi szinkronszámlálás során összesen 1269 túzokot találtak Magyarország területén. Mivel a számlálás ezúttal is nemzetközi volt, így ugyanabban az időpontban zajlott Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Szerbiában és Magyarországon.

Túzok
Fotó: Szél Antal István