Túzokok nyomában barangoltunk Mágor-pusztán

Április 6-án bakancsos túrára várta a természetbarátokat Mágor-pusztára a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A kiadós gyalogtúrán túzokokat is sikerült megfigyelnünk.

A reggel 8 órai találkozó után borongós, de kellemes időben indultunk a mintegy 8 km hosszú túrára. A 19 vendég több térségből érkezett: Budapestről és környékéről, Debrecenből, Békésről, Gyuláról, Kétsopronyból, Túrkevéről és Vésztőről. A terveknek megfelelően először az itt élő túzokállomány megfigyelése volt a cél. Szerencsénk volt: több mint húsz példányt sikerült megfigyelni és gyönyörködhettünk a magyar puszták talán legszebb látványosságában, a túzokdürgésben is.

Túránk további részében több itt élő ragadozó madarat láttunk, például rétisast, parlagi sast, kerecsensólymot és vörös vércsét is. A vizes élőhely-rekonstrukción néhány bíbicet figyeltünk meg. A vártnál kevesebb énekesmadárhoz volt szerencsénk, kivételt képeztek a sordélyok, melyeknek éneke egész nap végigkísért bennünket, míg a színpompás sárga billegetőket közelről is megcsodáltuk.

A növényvilág a nyárias időjárás miatt 2-3 héttel előbbre tart, így már virágzik a puszta egyik ékessége, a magyar szegfű is.  A délutáni órákra átnyúló séta után mindenki kissé fáradtan, de annál szebb élményekkel tért haza.

túra Mágoron
Fotó: Tóth Imre