Túrázzanak velünk szarvasbőgés idején!

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság idén is szervez gyalogtúrát szarvasbőgés idején, a Kis-Sárréten. A program a Magyar Nemzeti Parkok Hetének keretében valósul meg.

Az érdeklődőket szeptember 18-án, szombaton 17.00 órakor várjuk Biharugrára, a Földesi-telepre (GPS-kooardináták: E 46°56’23,29” K 21°34’,49,89”). A program díja felnőtteknek 700, diákoknak és nyugdíjasoknak 500 Ft. Részvétel csak előzetes bejelentkezéssel, Biró István tájegységi csoportvezetőnél a +36 30/475-1785-ös telefonszámon.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén a vizes élőhelyek, nádasok, és az alföldi viszonylatban jelentős kiterjedésű erdők állandó otthont adnak hazánk legnagyobb emlősének, a gímszarvasnak. A főként szeptember hónapra eső párzási időszak, a szarvasbőgés sajátos hangulatú esemény ebben a térségben. A búcsúzó nyár és a kora ősz idején az esténként, hajnalonként megszólaló szarvasbikák koncertje mindenki számára nagy élmény. A nemzeti parkok éppen ezért rendszeresen szerveznek ilyenkor túrákat, hogy a nagyközönség is részese legyen ennek az eseménynek. A Kis-Sárréten immár negyedik alkalommal tervezünk túrát, melynek fő helyszíne a Biharugrai-halastavak és környéke.

A túra pontos nyomvonala és helyszíne csak az utolsó pillanatokban dől el, mert alkalmazkodni kell a szarvasok aktuális mozgási körzetéhez és az időjáráshoz is. Általánosságban azért elmondhatjuk, hogy egy rövid séta közben megfigyelhetjük a halastavak és a környező puszták kora őszi madárvilágát, és alkonyat tájékán érünk a helyszínre, ahol a szarvasok mozgásától függően vagy a nemzeti park megfigyelőtornyából, vagy gyalogosan, a tavak közötti gátakon, csöndben sétálva hallgatjuk a bikák bőgését. Szerencsés esetben meg is pillanthatjuk a szarvasokat, és akár vaddisznókkal is találkozhatunk. A túrához egy könnyű terepi cipő, esetleg egy tartalék meleg felsőruházat és - mivel éjszakába nyúló a program -, egy zseblámpa a legfontosabb kellék.

Mindenkit szeretettel várunk!

szarvas
Fotó: Motkó Béla
szarvas
Fotó: Biró István