Túrázzanak velünk az őszi színekben pompázó Vátyoni-erdőkben!

Október 28-án őszi sétára várja a természetbarátokat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. Kirándulásunk során a Kis-Sárréten található Vátyoni-erdőket járjuk majd be.

A Vátyoni-erdők nagy részét a két világháború között telepítették. Mára a Korhány-ér medrét kísérő erdőkből természetközeli, gazdag állat- és növényvilágú élőhelyek alakultak ki. A régi időkből megmaradt idős kocsányos tölgyek, kisebb erdőfoltok csak tovább gazdagítják a látnivalókat. Ide várjuk kedves vendégeinket egy kellemes őszi sétára, hogy ismerkedjünk az erdők élővilágával és az ősi bihari tájjal.

A túra csupán 4-5 kilométer hosszú, és utunk közben különböző élőhelyekkel ismerkedhetünk meg. A felújítás alatt álló fiatal erdőktől kezdve az idős tölgyesekig sokféle erdőtípust érintünk majd. Közben megfigyelhetjük az erdőben mozgó madárvilágot, megcsodálhatjuk a rétisas fészkét, melyből az idén is két egészséges fióka repült ki. Az erdei tisztásokon találkozhatunk még késő ősszel is nyíló pompás virágokkal, mint például a festő zsoltina, a szürke aszat, a réti peremizs. Az erdőszegélyekben különböző cserjék terméseiben gyönyörködhetünk. Az egybibés galagonya, csíkos kecskerágó, fagyal, és veresgyűrű som alkotta cserjéseken szép idő esetén még kései lepkéket, pillangókat is megfigyelhetünk. A séta során többször meg-megállva, megpihenve esélyünk van nagyvadat – őzeket, esetleg gímszarvast – is megpillantani.

A találkozó helyszíne: Biharugra, Földesi-telep (GPS koordináták: É: 46° 56’ 20,76” K: 21° 34’, 48,24”), időpontja október 28. (szombat), reggel 9.00 óra. A részvételi díj felnőtteknek 1000 Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak 700 Ft/fő. Információ, jelentkezés: Biró István tájegységi csoportvezetőnél az alábbi telefonszámon: +36 30 475 1785.

Az időjárás természetesen fontos tényező lesz, mivel egy kellemes, napsütéses időben az őszi lombszíneződés csodálatos látványt nyújthat. Különleges felszerelés nem szükséges, csapadékos idő esetén gumicsizma ajánlott.  Várunk mindenkit szeretettel!

öreg tölgy
Fotó: Biró István
túra
Fotó: Biró István