Túrázzanak velünk a tavaszi berekben!

Április 9-én, szombaton reggel 9.00 órai kezdettel „Tavasz a berekben” elnevezéssel túrát szervezünk a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén.

A berek kifejezés inkább a Dunántúlon terjedt el, itt az alföldi vidékeken az időszakos vízállású, mocsaras területeket rétnek nevezik. A túra ennek megfelelően az Ugrai-rét és a Sző-rét környékét érinti, ahol elsősorban botanikai megfigyeléseket végzünk. Közben ismerkedünk az utunkba kerülő állatokkal, valamint a táj törtével és a természetvédelmi kezelések módjaival is.

Az Ugrai-rét és a Sző-rét a Körös-Maros Nemzeti Park rendkívül értékes vizes élőhelyei, melyek méltán tekinthetők a hajdani Kis-Sárrét maradványainak. Az idei, rendkívül száraz tavaszon is van a rétekben annyi víz, ami megfelelő költőhelyet biztosít a különböző védett és fokozottan védett madárfajok számára. Az Ugrai-rétben főként a telepesen fészkelő kanalasgémek, nagy kócsagok képviselnek különös értéket. A telephez csatlakozó kis kárókatonákat, vörös gémeket is megfigyelhetjük majd. A Sző-rét a nyári ludak tipikus költőhelye.

A túra során, létszámtól függően, eljutunk a nemzeti park kutatótornyába is, amely csak kísérővel látogatható. A rétet övező égeres, szürkenyaras erdőfoltokban reményeink szerint sokféle énekesmadarat is megfigyelhetünk: barátposzátát, csilpcsalpfüzikét, énekes rigót, a harkályok különböző fajait, (nagy tarkaharkály, balkáni tarkaharkály, fekete harkály).

Az idei tavaszon az ilyenkor szokásosnál kevesebb virágzó növény bújt még elő, de a bihari táj szépsége a csapadékhiány ellenére is magával ragadó. Várhatóan erre az időpontra kikelnek az első nyári lúd fiókák is, melyeket a szülők nagy gonddal vezetgetnek a mocsárszéli, zsendülő gyepeken.

A túra hossza mintegy 6 km. A találkozó helyszíne a Bihari Madárvárta (GPS koordináták: É: 46° 58’ 32,40” K: 21° 38’ 28,89”). Részvételi díj felnőtteknek 700 Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak 500 Ft/fő. Információ, jelentkezés: Biró István tájegységi csoportvezetőnél (+36 30 475 1785).

Kutatótorony az Ugrai-rét szélén
Kutatótorony az Ugrai-rét szélén Fotó: Biró István
Kis kárókatona
Kis kárókatona Fotó: Biró István
Kanalasgém
Kanalasgém Fotó: Biró István