Túrázzanak velünk a Kis-Sárrét orchideás rétjein!

Június 3-án, szombaton botanikai túrát szervez a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a Kis-Sárréten. A kirándulás során az Ugrai-rét és a Sző-rét környékét járjuk be.

A program a Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében valósul meg. A találkozó helyszíne a Bihari Madárvárta (GPS koordináták: É: 46° 58’ 32,40” K: 21° 38’ 28,89”), időpontja reggel 9.00 óra.

A Kis-Sárréten sokféle gyeptársulás található, melyek jelentős természeti értékkel bírnak. Leglátványosabb képviselőik ilyenkor, nyár elején, a Sző-rét és Ugrai-rét környékén fekvő mocsárrétek. Ebben az időszakban virágoznak azok az orchideák (kosborok), amelyek általában Békés megye és a Tiszántúl nagy részéről hiányoznak. A hússzínű ujjaskosbor és a pompás sisakoskosbor állományai mellett sok egyéb védett, és természetvédelmi szempontból értékes növényfajt láthatunk majd utunk során.

A botanikai értékek mellett a két ősi mocsár közelségének köszönhetően a madárvilág is rendkívül színes. Reményeink szerint számos védett és fokozottan védett fajjal találkozunk majd. A terület változatosságát mutatja, hogy a mocsárrétek mellett megismerkedhetünk a szolenyeces szikesek, sztyepprétek növényvilágával is.

Séta közben a Kis-Sárrét mai képének kialakulásáról kapunk fontos tájtörténeti információkat. A túra időtartama 3-4 óra, és terveink szerint eközben 5-6 kilométert teszünk meg. A magas növényzet miatt hosszú szárú nadrág és túracipő viselése ajánlott. A távcsövet és a fényképezőgépet se felejtsék otthon!

A program részvételi díja felnőtteknek 1000 Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak 700 Ft/fő. Információ, jelentkezés: Biró István tájegységi csoportvezetőnél (+36 30 475 1785).

hússzínű
Fotó: Biró István
fajgazdag üde gyep
Fotó: Biró István