Túraajánlat: Kerékpárral is bejárhatjuk a Dévaványai-Ecsegi pusztákat

Kerékpárral is bejárhatják a turisták a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületét. A túrázáshoz vendégeink Dévaványán, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában kölcsönözhetnek kerékpárt.

A látogatóközpontban összesen 25 bicikli áll rendelkezésre, köztük gyermek-kerékpárok is. Az érdeklődők számára két túraútvonalat ajánlunk, s térképpel is segítjük a tájékozódást.   

Az egyik útvonal az ún. Olajosok útján indul Ecsegfalva irányába. Érinti az Ördög-árok sáncot, a Finta-kutat és a Kóré-zugot, melynek északi nyomvonalán a védett medúzafű egy jelentős állománya is megtalálható. A gyepek és kaszálók közötti földutakon kerékpározva bíbicekkel, mezei pacsirtákkal találkozhatunk. A háborítatlan pusztarészek a túzokok számára kitűnő pihenőhelyek, így az Alföld nagy madarait is jó eséllyel megpillanthatjuk. Az ecsetpázsitos kaszálórétek a fürjek számára biztosítanak ideális fészkelőhelyet, a magasban pedig egerész-, pusztai és így nyár közepétől akár kígyászölyvet is láthatunk. A Kóré-zugi erdő az énekesmadarak kedvelt költőhelye, gyakran hallani itt a kis őrgébicsek és a fülemülék hangját.

Izgalmas helyszín a gát melletti Bokros-halom is, amely egy régészeti emlékhely. Az itt talált honfoglalás kori ezüsttarsolyt ma a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzik.  A kubikgödrök vízfelszínén kolokánokban gyönyörködhetünk. Ecsegfalvára érve a két települést összekötő országúton térhetünk vissza Réhelybe, a látogatóközpontba.

Egy másik, rövidebb kerékpáros túraútvonalat is ajánlunk a természetbarátok számára. Ez a Réhelyi-tanösvény külső kilátójától indulva Dévaványára vezet, az egykori vasúti töltés melletti földúton. Az utat balról végig mezőgazdasági területek övezik, a parcellák szélén pipacsok, szarkalábak, fehér pipitérek, helyenként búzavirágok gyönyörködtetik szemünket. Találkozhatunk pacsirtákkal, billegetőfélékkel, sordélyokkal. Tehetünk egy kis kitérőt a Tüskevárhoz, amely egy kis halastó. Itt megpihenhetünk és frissítőt is vásárolhatunk. Ha szerencsénk van, akkor – főleg tavasszal -, túzokokkal is találkozhatunk. Dévaványára érkezve sokféle program közül választhatunk: hűsölhetünk a strandon, ellátogathatunk a múzeumba vagy beülhetünk fagylaltozni egy cukrászdába. A visszatérés javasolt útvonala a Dévaványa és Ecsegfalva közötti országút, de ha kedvünk tartja, visszafelé is kerekezhetünk ugyanazon a földúton.  

Kérjük, hogy amennyiben nagyobb csoporttal szeretnének kerékpárt kölcsönözni, azt mindenképpen jelezzék előzetesen a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont elérhetőségein (tel: +36 66 483 083, +36 30 445 2409). Természetesen a javasolt túraútvonalak saját kerékpárral is bejárhatók.