Tizennyolcadszor is: Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő!

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság idén is meghirdeti az Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedőt az általános iskolák felső tagozatos diákjai számára.

 A cél ezúttal is az, hogy a gyermekek az iskolai tananyagon felüli, bővebb ismereteket szerezzenek a természetről és annak védelméről.

A korábbi évekhez hasonlóan a XVIII. Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő is három fordulóból áll majd. Az első forduló során a honlapunkról letöltött feladatlapot kell kitöltve visszaküldeniük a háromfős csapatoknak. A beküldés határideje április 16. A feladatlapok olyan kérdéseket tartalmaznak, melyeknek megválaszolásához a diákoknak nem elegendő az iskolai tanórákon megszerzett tudás, hanem némi kutató munkára is szükségük lesz.

A beérkezett feladatlapok ellenőrzése után a zsűri a legjobb 8-10 csapatnak biztosít lehetőséget a középdöntőben történő részvételre. Ennek helyszíne idén is Biharugra, a Bihari Madárvárta lesz, időpontja pedig április 23-a, azaz a Föld Napjához (április 22) közeli dátum. A középdöntőben a diákok rövid bemutató előadásokat, vetítéseket hallhatnak és láthatnak, s az ott elhangzott ismereteket kérdezzük majd vissza. Ha például egy rövid botanikai túra keretében az adott terület növényvilágáról hallanak előadást, akkor gyakorlati feladatként kaphatják néhány növény felismerését. A cél az, hogy ezek az új ismeretek kellőképpen rögzüljenek a gyerekekben.

A középdöntőből 5 csapat jut majd a döntőbe, melyet október 4-én, az Állatok Világnapján rendezünk meg Dévaványán, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában. A diákok itt a szakmai feladatok mellett ügyességi versenyeken is összemérhetik tudásukat. Az 1-3. helyezett csapatok kiemelt díjat kapnak, de természetesen minden résztvevőt emléklappal és ajándékcsomaggal jutalmazunk.

Az első forduló kitöltött feladatlapjait tehát április 16-ig várjuk a következő email-címre: rehely@kmnp.hu, vagy postai úton a KMNPI Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont, 5510 Dévaványa, Réhely címre.

A feladatlap innen tölthető le.