Téli bundát öltöttek az Állatpark lakói

A tél beköszöntével a szőrmés állatfajok sűrű szálakból álló, tömött téli bundát növesztenek, amely a természetben a hideg idő elleni védelmet és az évszakra jellemző táji környezethez való küllemi alkalmazkodást szolgálja.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatpark bemutatóhelyének emlősállatait is szemet gyönyörködtető téli bundájukban csodálhatják meg a vendégek. 

Az állatok színe, mintázata, a szőrszálaik hossza, vastagsága és alakja rendkívül változatos, fajonként, de akár egyedenként is eltérő lehet például az életkor, az ivar, az éghajlat, az évszak  függvényében. Az állatok szőrzete a hosszú, vastag fedő- vagy nemezszőrökből, és az azok tövében kifejlődött, vékony, puha, a hőszigetelést elősegítő piheszőrökből áll. Egyes testtájakon a szőrzet vastagsága és állaga eltérhet (pl. sörény, farokszőr), néhány fajnál pedig maga a szőrzet is sajátos függelékké alakult át (pl. a sünfélék tüskéi).

A szőrzetet alkotó szálképletek időről időre vedlés útján cserélődnek az állatoknál, amire általában meghatározott évszakban vagy az ivari fejlődés egy bizonyos szakaszában kerül sor. A vedlés utáni új szőrzet színében is eltérhet a korábbi szőrtakarótól.

A Körösvölgyi Állatpark európai bölényeinek, Polichtnak és Szabírnak testést sűrű, hosszú, többnyire göndörödő fürtökből és gyapjas szőrzetből álló tömött téli bunda védi az időjárás ellen, mely tavasszal nemezszerű rétegekben válik le. A bölénygyapjú a legzordabb teleken is kiváló hőszigetelőnek bizonyul.

A vörös róka évente kétszer váltja a szőrét, ami az április-május, illetve október-november hónapokban zajlik le. Az állatparkban lakó Hanna névre hallgató, játékos, fiatal szuka róka ennek megfelelően már gyönyörű, sűrű, a nyári szőrzetnél sokkal világosabb színű, téli bundájában figyelhető meg. Ugyanígy a farkasok Ajsa és Kurszán is, akik az ilyenkor megnövekedő felszőrzet miatt még termetesebbnek mutatkoznak. A szürke farkas szőrzete élőhelyétől függően a fehértől a mélyfeketéig változik. A Körösvölgyi Állatpark farkas testvérpárja az Európában általában jellemző szürkésbarna bundaszínt képviseli.

Szintén szembetűnő a változás az őzeknél, akik rőt nyári bundájukat szürkésbarna téli bundára cserélték. Ilyenkor a combok hátulsó felén lévő „tükör” csaknem egészen fehérnek tűnik, míg nyáron inkább sárgásfehér alapszínű.

A Körösvölgyi Állatpark téli bundát öltött élőlényeit, év végéig mindenki megtekintheti. Vendégeinket minden Advent vasárnap és Karácsony második napján félárú belépési lehetőség és programok is várják.

A képek illusztráció.

Bölény
Fotó: Bencsik Antal Zsolt
szarvasok
Fotó: Bencsik Antal Zsolt
bölények
Fotó: Kovács Krisztina