Tavaszias napsütésben túráztunk a Vátyoni-erdőkben

Gyönyörű, tavaszias napsütésben zajlott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság februári túrája, melynek során a résztvevők a Kis-Sárréten található Vátyoni-erdőket járták be.

A kirándulásra 23 érdeklődő természetbarát jött el, a többség Békéscsabáról és Gyuláról érkezett. Indulás után előbb egy kaszálón vágtunk át, majd egy öreg erdőfolton mentünk keresztül. Az erdei séta alkalmával egy keringő rétisasban is gyönyörködhettünk.

Séta közben meg-megállva az öreg erdők szerepéről, ökológiai jelentőségéről beszélgettünk. Később a Kisvátyoni-legelőre vetettünk pillantást, amely az erdőfoltokkal, a halastó-rendszerrel és a Körös-Maros Nemzeti Park vizes élőhely-rekonstrukciójával tarkítva az Alföld egyik legértékesebb természeti területe.

Az idős erdőkben több harkályfajt is megfigyelhettünk. Nagy fakopáncs, zöld küllő és fekete harkály is utunkba került. Hosszasan beszélgettünk a harkályok erdei ökoszisztémában betöltött szerepéről. Az általuk vájt odúk például más madárfajoknak is alkalmasak fészkelőhelyül.

Az erdei fafajokkal ismerkedve különösen a kocsányos tölgy és a csertölgy szerepéről beszélgettünk és utunk során fölkerestük a legendás öreg tölgyet, az Apót, amely minden évszakban különleges látványt nyújt. Az Apótól egy gyönyörű erdei tisztáson keresztül sétáltunk vissza az autókhoz. Útközben ismerkedtünk az erdőszegélyek élővilágával, jellegzetes cserjefajaival, valamint a korhányt kísérő fásszárú növényzet tagjaival, melyek között a mézgás éger, a magyar és magas kőris, valamint a fehér fűz is megtalálható.

öreg tölgy
Fotó: Biró István
séta az öreg tölgyhöz
Fotó: Biró István
séta az öreg tölgyhöz
Fotó: Biró István