Tavaszi hérics virít a Tatársánci ősgyepen

A Körös-Maros Nemzeti Park Tatársánci ősgyep részterületén kibontották sárga szirmaikat a tavaszi héricsek. A védett növényekből a március 30-i felméréskor 94 virágzó tövet számoltunk.

Az első virágokat március 16-án észleltük a területen, akkor 19 tő virágzott. Azóta heti rendszerességgel végzünk felmérést. A Tatársánctól nem messze, Székkutas határában is van egy kisebb állomány. Az, hogy a virágzás meddig tart, elsősorban az időjárás függvénye. Ha nagyon meleg a tavasz, akkor hamar lehullajtják szirmaikat, ha azonban hűvösebb az idő, akkor akár másfél hónapig is gyönyörködhetünk a sárga virágokban.

A Tatársánci ősgyepen a védett tavaszi héricsen kívül egy másik értékes növényfaj, a fokozottan védett volgamenti hérics is megtalálható. A két fajt elsősorban a virágjuk mérete alapján lehet megkülönböztetni: a tavaszi héricsé jóval nagyobb, mint a volgamentié. Igazgatóságunk a terület rendszeres természetvédelmi kezelésével igyekszik biztosítani az értékes növényfajok számára az optimális feltételeket.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban több helyszínen is előfordulnak tavaszi héricsek. A legjelentősebb állományok a Csanádi puszták részét képező Királyhegyesi-pusztán vannak: 5 ezer tő a Héricses-dombon és 1600 tő a Zöldhalom melletti löszháton.  A Kígyósi-pusztán az Apáti út melletti gyepen mintegy 300 töves tavaszi héricsállomány található. A növények fejlődését, virágzását rendszeres felmérésekkel, folyamatosan nyomon követjük.

Tavaszi héricsek a löszgyepen
Tavaszi hérics fotó: Sándor Bálint
Tavaszi hérics
Tavaszi hérics Fotó: Sándor Bálint