Tavasz a berekben – Túrázzanak velünk a Kis-Sárréten!

A Körös Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterülete minden évszakban különleges látnivalókkal várja a természetbarátokat.

Április 15-én, szombaton, szakvezetéses túránk keretében a berek tavaszi arcát ismerhetik meg.

Reggel 9 órakor az idilli környezetben található Bihari Madárvártán (GPS koordináták: É: 46° 58’ 32,40” K: 21° 38’ 28,89”) találkozunk. Rövid séta után egy betekintő toronyból ismerkedhetünk meg a környező táj jellegzetességeivel. Tiszta idő esetén már onnan láthatjuk a Béli-hegységet, esetleg a Bihar-hegység vonulatait is megpillanthatjuk. Már a kilátóhoz vezető út során találkozhatunk a környéken költő nyári ludakkal, akik a környező, üde gyepeken vezetgetik kis, pihés fiókáikat.

A kilátás megcsodálása után továbbindulunk a Sző-rét és az Ugrai-rét határán lévő csatorna partján. A túra mocsarak környékén, vizenyős réteken és szárazabb legelőkön át vezet, miközben megismerkedünk a jellegzetes növényvilággal, és kis szerencsével az állatvilág egyes tagjaival.

A területen nagy eséllyel találkozhatunk a meleg légáramlatokat meglovagoló barna rétihéjákkal, a táplálék után keresgélő nagy kócsagokkal, vagy szürke gémekkel. A környező nádasokból, cserjésekből biztosan hallhatjuk a fészkeléshez készülő kis énekesmadaraink - például a barátposzáta, a mezei poszáta vagy a nádi tücsökmadár - hangjait.

Ezen élmények után felmegyünk a kutatótoronyba, ahol az Ugrai-rét csodálatos környékére pillanthatunk le, ami a hajdani gazdag mocsárvilág utolsó kis szigeteként tárul a szemünk elé. Innen a kiindulópontig kényelmes sétával haladunk visszafelé, így összesen mintegy 7 km-t teszünk meg.

Az időjárás függvényében vízálló cipőt illetve távcsövet is érdemes hozni a kirándulásra. Részvételi díj felnőtteknek 1000 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 700 Ft/fő. További információk és bejelentkezés: Járvás Katalin területi felügyelőnél a +36 30 108 7201-es telefonszámon.

A fotó illusztráció.

Fotó: Motkó Béla