Tatársáncon és Tompapusztán virágzik a kései pitypang

A kései pitypang hazai állománya sajnos visszaszorulóban van. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül azonban néhány helyszínen még fellelhetők kisebb állományai.

A védett területeken belül két helyszínen, a Tatársánci-ősgyepen és a Tompapusztai-löszgyepen találunk kései pitypangokat, melyek jelenleg is virágzásban vannak. Ezen kívül a Dél-Tiszántúlon Tótkomlós, Kardoskút és Hódmezővásárhely térségében, általában az út menti löszgyepeken is rábukkanhatunk a sárga virágokra.

A kései pitypang pionír fajként kerüli a magasabb füvek konkurenciáját, a kaszálások utáni őszi időszakban jelennek meg virágzatai. Évelő növény, legfeljebb 25 cm magasra nő meg, talajra simuló, bőrszerű tőlevelei rövid nyelűek, változatos tagoltságúak. A virágzata csúcsálló, magányos fészek, amely 3-4 cm-es átmérőjű. A fészket övező pikkelyek vöröslők vagy zöldesbarnák, a külsők visszahajlók. A virágzat csak narancssárga színű, nyelves virágokat tartalmaz.

Száraz gyepeken, főleg löszös területeken fordul elő, de élőhelyének eltűnése és becserjésedése miatt hazánkban visszaszorulóban van.

Kései pitypang
Fotó: Palcsek István Szilárd
Kései pitypang
Fotó: Palcsek István Szilárd
Kései pitypang
Fotó: Palcsek István Szilárd