Tanyát építettünk a rovaroknak

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum felkérésére rovartanyák építésében nyújtottak szakmai segítséget a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

A múzeum az Esély Pedagógiai Központ szakiskolájának kertész és parkápoló szakirányon tanuló diákjait hívta meg a programra.

November 9-én és 10-én is két-két csoport számára tartottunk foglalkozásokat, melyeken összesen mintegy 50 fiatal vett részt. Először egy rövid elméleti ismertetőt tartottunk arról, milyen fontos szerepet töltenek be a rovarok a természetben: beporozzák a növényeket, ugyanakkor táplálékul szolgálnak az énekesmadarak, denevérek számára, melyeknek a civilizáció térhódításával sajnos egyre kevesebb élelem jut.

Az elmélet után a kreatív munka következett. Az előzetesen beszerzett, üreges növényi szárakból  és egyéb növényi származékokból rovartanyákat készítettünk, melyek a környezetünkben élő, különböző rovaroknak adnak majd otthont. A magányosan élő méh- és darázsfajok számára petebölcsőket helyeztünk el, a felnőtt korban, imágóként áttelelő rovarok részére pedig rejtekhelyül szolgáló fenyőtobozokat, kéregdarabokat illesztettünk bele a rovartanyába. A fészket építő darazsak és egyéb rovarok számára fűszénát és erdei avart is elhelyeztünk ezekbe a kis építményekbe.

Összesen négy rovartanyát készítettünk, melyek közül kettő a múzeum, kettő pedig az oktatási intézmény udvarán kap majd helyet. A diákok közül néhányan apróbb rovarszállást is készítettek, melyet hazavihettek magukkal. A programhoz kapcsolódóan az Esély Pedagógiai Központ szakiskolájának kőműves tanulói a saját intézményükben lyukacsos blokktéglából készítettek alapzatokat, ezekre kerülnek majd a rovartanyák.

rovarhotel építés
Fotó: Boldog Gusztáv László
rovarhotel építés
Fotó: Boldog Gusztáv László
rovarhotel építés
Fotó: Boldog Gusztáv László
rovarhotel építés
Fotó: Boldog Gusztáv László