Takaros lepkeházakat készítettünk a színes rovaroknak

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjának udvarán dúsan virágzanak az ültetett levendulák. A lila virágok vonzzák a lepkéket, melyeknek kis házikókat is készítettünk a július eleji Fürkész Tábor résztvevőivel.

Fecskefarkú és kardoslepkék, boglárkák, nappali pávaszemek, citromlepkék és káposztalepkék látogatják a levendulákat. A színpompás lepkékben szívesen gyönyörködnek a látogatóközpont vendégei.

Az idei első Fürkész Táborunk résztvevőivel egy izgalmas kézműves foglalkozás keretében kis lepkeházakat készítettünk. Ez egy új programelem, a korábbi táborokban még nem végeztünk hasonló tevékenységet. A házikók vékony pozdorjából készültek, tetejükre pedig zsindely került. Elejükön három, hosszúkás kis lyuk van, amelyben el tudnak bújni a lepkék hernyói. Ebben a kis építményben biztonságban vannak, nem tudja őket bántani semmi, a madarak nem férnek hozzájuk.

A 20 cm magas és 8-10 cm széles házikókat a gyermekek kifestették, illetve dekupázsolással díszítették. Összesen 19 lepkeház készült, melyek közül egyet a látogatóközpont „Illatvarázs” kertjében helyeztünk el, a többit pedig a tábor résztvevői hazavihették, s otthon, a saját virágos kertjükben rakhatják majd ki.  

Aki szereti a lepkéket és segíteni kíván nekik abban, hogy a bebábozódás időszakában is biztonságban legyenek, az készítsen bátran a fentihez hasonló lepkeházat. Így jó eséllyel később egy színes lepkekavalkádban gyönyörködhet majd.

lepkeház
Fotó: Csontos Alexandra
lepke
Fotó: Csontos Alexandra