Tábori élmények: a Dévaványai-sík rejtelmeit fürkészték a fiatalok

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában július 5-10. között zajlott a XVI. Természetvédelmi Fürkész Tábor a Dévaványai-síkon. A résztvevők maradandó élményeket szereztek.

Az ötnapos, bentlakásos táborban összesen 39 gyermek vett részt. Voltak köztük Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyeiek is, de a legtöbben Budapestről és környékéről érkeztek. Ami a korosztályt illeti, a 8 évestől a 15 évesig mindenki számára tudtunk izgalmas programokat kínálni.

Minden nap bevontuk a gyerekeket valamilyen természetismereti munkába, vagy meghallgathattak egy érdekes előadást. Bizonyára sokaknak maradandó élményt nyújtott az a kerékpártúra, melynek során elkerekeztünk az Ördög-árokhoz, ahol a régi, avar kori várárok-rendszer maradványait, s az ott található, ma már ritkaságszámba menő növényeket néztük meg. Érintettük a Finta-kutat, majd Ecsegfalván keresztül kerékpároztunk vissza a látogatóközpontba.  

A Réhelyi tanösvény bejárása szintén tartalmas programnak bizonyult. A nagyobb diákok a tanösvény teljes hosszán végigmentek, a kisebbek viszont (a hőségre való tekintettel) csak a túzokokat bemutató kilátóig sétáltak.

Szinte minden délután szerveztünk valamilyen kézműves foglalkozást (agyagozás, nemezelés, madáretető készítés), játékos vetélkedőt, sportfoglalkozást. A csoportok nevet választottak maguknak, a pontgyűjtő füzetekben pedig napról-napra szaporodtak a feladatok megoldásáért járó pontok.

A tábor egyik legizgalmasabb programja a „madaras nap” volt, amely hajnali madárlessel indult. A nap során a fiatalok nemcsak előadásokat hallgathattak a madarakról, de testközelből is megismerkedhettek néhány ragadozó madárral. A negyedik napon Szarvasra kirándultunk, ahol felkerestük a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkját. Utolsó teljes napunkon a kisebb gyerekekkel a közeli Tüskevárba látogattunk el, a nagyobbak pedig egy kerékpártúrán vehettek részt, melynek során bebarangoltuk a Hortobágy-Berettyó környékét.

A kalandokkal teli tábor pénteken este tábortűzzel és a tűz melletti beszélgetéssel zárult. Sokan már ekkor elhatározták, hogy jövőre is visszatérnek Dévaványára, a Fürkész Táborba.

tábor
Fotó: Gyulai László
tábor2
Fotó: Gyulai László
tábor3
Fotó: Gyulai László
tábor4
Fotó: Szélné Sándor Katalin