Szorosan alakult az Ifjú Kócsagőr Program területi döntője

Az idei évben a Körös-Maros Nemzeti Parkba jelentkező hat diák közül ketten jutottak be a területi döntőbe, melyre augusztus 25-én került sor az Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén.

Az immár kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Ifjú Kócsagőr Programban az Agrárminisztérium és a tíz nemzeti park igazgatóság mellett a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, valamint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. működik együtt.

Egyik döntősünk, Mihály Hanna immár az Eötvös Loránd Tudományegyetem kezdő biológus hallgatójaként a Kígyós-Ugrai Tájegységen töltötte gyakorlati idejét Boldog Gusztáv László természetvédelmi őrkerület-vezető iránymutatásával.

A másik döntőbe jutott diák, Nemes Hajnalka jelenleg a Debreceni Egyetem negyedéves természetvédelmi mérnök szakos hallgatója. Ő a kéthetes gyakorlatát a Dévaványai Tájegységen Halász-Szegedi Fruzsina természetvédelmi őrkerület-vezető szakmai vezetésével abszolválta.

Az Ifjú Kócsagőrök gyakorlati idejükről naplót vezettek, melyek elbírálása már a területi döntő első felvonása is volt egyben. A Körösvölgyi Állatpark látogatóközpontjában augusztus 25-én megrendezett területi döntőn 10 perces prezentációk keretében adtak számot a vállalkozó szellemű diákok gyakorlatban szerzett tapasztalataikról, új ismereteikről. A tartalmasan megírt és gazdagon illusztrált naplók, illetve a színvonalas előadások igen megnehezítették a zsűri döntését. Az Ifjú Kócsagőrök felkészültsége dicséretre méltó volt.

Végül az összesített eredmények alapján a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság idei döntőjét a füzesgyarmati Nemes Hajnalka nyerte, így mentorával, Halász-Szegedi Fruzsina természetvédelmi őrkerület-vezetővel ők képviselik nemzeti parkunk az országos döntőn.

A háromnapos országos döntőn így hazai pályán versenyezhetnek majd, hiszen annak szeptember 21-23. között a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság ad otthont a dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában. A legjobb páros (a nyertes Ifjú Kócsagőr és természetvédelmi őre) a „Matula és Tutajos díj” elnyerése mellett egy különleges tanulmányutat nyerhet majd az Erdélyi-szigethegység Natúrparkba.
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság idei Ifjú Kócsagőreinek köszönjük részvételüket és gratulálunk a területi döntőn elért eredményükhöz.

ifjú kócsagőr
A területi döntősök és mentoraik. Fotó: Ezer Ádám
prezentáció
A diákok igen magas színvonalú előadásokat tartottak. Fotó: Marosi Beáta
győztes
Nemes Hajnalka az idei Ifjú Kócsagőr Program területi döntőjének győztese és mentora, Halász-Szegedi Fruzsina természetvédelmi őrkerület-vezető
Fotó: Ezer Ádám

logók