Szokatlanul korán virágzik a volgamenti hérics

Idén meglepően korán jelentek meg a fokozottan védett volgamenti hérics első virágai a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási löszgyepen.

Az első virágokat január 5-én észlelték Igazgatóságunk munkatársai. Ekkor még csupán négy sárga virágra bukkantunk, amelyek az enyhe időben kibújtak a talajból. Ilyen korai virágzásra az elmúlt néhány évtizedben nem volt példa. Az első virágok szinte a talajfelszínen nyílnak, hidegben becsukódnak a virágok, így kevésbé fagynak el. Később nyúlik meg a virághajtásuk és teljes virágzáskor 20-30 cm -es magasságot is elérnek.

 Az elkövetkező napok komoly havazásokat hoztak, így a virágok is hótakaró alá kerültek. Három hét elteltével, amikor a fehér lepel elolvadt, már hét virágzó tövet találtunk. Tehát nemcsak a már korábban észlelt példányok vészelték át a fagyokat, hanem újak is megjelentek. Február 1-jén már 12 virágzó tövet találtunk. A felméréseket az elkövetkező hetekben is folytatjuk, növekvő gyakorisággal. A volgamenti hérics virágzási csúcsa általában március végén, április elején következik be, tavaly április 1-jén 1688 virágzó tövet számoltunk. 

A volgamenti hérics Magyarországon éri el elterjedési területének nyugati határát, hazánkban a Csorvási löszgyepen található legnagyobb őshonos állománya.

volgamenti hérics
Fotó: Palcsek István Szilárd
volgamenti hérics
Fotó: Palcsek István Szilárd