Szokatlan időpontban jelentek meg az aranylilék a Királyhegyesi-pusztán

Mintegy kétszáz aranylilét figyeltek meg január végén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Királyhegyesi-pusztán.  

Az aranylilék Eurázsia északi részén, tundrákon, mocsarakon, lápokon költenek. A telet a kontinens déli részein töltik. Magyarországon a tavaszi és őszi vonuláskor (március-áprilisban, illetve szeptembertől decemberig) találkozhatunk velük. Vonuláskor szívesen állnak meg a Körös-Maros Nemzeti Park védett, tocsogós, sekély vízzel borított, gyepes területein, amelyek kitűnő pihenő- és táplálkozóhelyül szolgálnak számukra.

Január-februárban csak rendkívül ritkán bukkannak fel ebben a térségben. Az, hogy idén január végén egy meglehetősen népes, mintegy 200 egyedből álló csapat jelent meg a Csanádi puszták részét képező Királyhegyesi-pusztán, minden bizonnyal az enyhe időjárásnak köszönhető. Ahogy azonban február elején az idő hidegebbre fordult, az aranylilék is eltűntek, valószínűleg ismét délebbre húzódtak. 

Az aranylilék barna tollruháját zöldes, narancssárgás apró pöttyök díszítik. Rejtőszínük miatt igen nehéz őket észrevenni.

A kép illusztráció.

Aranylilék
Fotó: Palcsek István Szilárd