Szinkronszámlálás: idén a tavalyinál is több a túzok a Körös-Maros Nemzeti Parkban

A január 21-22-én lezajlott szinkronszámlálás során a tavalyinál is több, összesen 557 túzokot regisztráltunk a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban három tradicionális túzok-élőhelyet tartunk számon. Többségük a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él, itt 524 példányt találtunk a felmérés napjaiban.

A Csanádi pusztákon 33 túzokot figyeltünk meg, ami az idei sikeres szaporulatnak köszönhetően számottevő növekedés a korábbi évekhez képest (a 2020. januári felmérés során 26 példány volt). 

A harmadik tradicionális élőhely a Kis-Sárrét, az itteni állomány azonban idén is a határon túl, a bihari térségben telel, az ottani számlálás során 40 példányt találtak. Ezek a „határátlépő” túzokok a dürgés idejére mindig visszatérnek a Kis-Sárrétre.

A szinkronszámlálás ezúttal is nemzetközi volt, azaz ugyanabban az időben zajlott Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Szerbiában. Nálunk az időjárás nagyon kedvezőnek bizonyult, a fagy lehetővé tette, hogy a földutakon is gond nélkül tudjunk közlekedni. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon mintegy 50 ezer hektárnyi területet jártunk be, melynek során felkerestük a túzokok hagyományos telelőhelyeit.

A szinkronszámlálás a projekt keretében zajlott.

A túzokszinkron során önkéntes természetvédők is segítettek Igazgatóságunk munkatársainak a számlálásban. Köszönjük részvételüket!

A kép illusztráció. Készítette: Szegedi Fruzsina