Szinkronszámlálás: a korábbinál is több a túzok a Dél-Alföldön!

A január közepén lezajlott szinkronszámlálás során összesen 601 túzokot regisztráltunk a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén. Ez közel 50 egyeddel több, mint az előző télen volt.

A legtöbb túzok a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él, ahol most 573 példányt számoltunk. A megfigyelés során hat gyűrűs madarat is észleltünk, közülük öt tavaly, egy pedig néhány évvel korábban kapott jelölőgyűrűt. A túzokok a téli időszakban vegyes csapatokban mozognak (tojók, idei fiókák, kakasok együtt). A legnépesebb csapatban 124 példányt számoltunk, több helyen pedig 40-60 túzok mozgott együtt. 

A Körös-Maros Nemzeti Park másik tradicionális túzok-élőhelyén, a Csanádi pusztákon további 28 egyedet számoltunk. Főként a lucernatáblákon és nemzeti parkunk saját kezelésű szántóin mozogtak, egy csapatban. A 22 felnőtt tojó társaságában négy öreg és 2 fiatal kakas volt.

A Kis-Sárréten, Mezőgyán-Zsadány térségében élő túzokok télen általában a határ túloldalán, Nagyszalonta térségében tartózkodnak. Így történt ez most is, ezért a szinkronszámlálás alkalmával itt egyetlen túzokkal sem találkoztunk. Ugyanakkor a határ túloldalán, 37 példányt regisztráltak a szakemberek.  A „költözködés” valószínű oka az, hogy Nagyszalonta térségében nagy kiterjedésű repceföldek vannak, melyek kitűnő téli táplálékot nyújtanak a túzokoknak.

túzokcsapat
Fotó: Szél Antal István