Szikes tómedreink változatos növényzete

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén számos szikes tómeder található. Ezek a medrek általában minden évben kiszáradnak a nyár közepére.

A folyamat természetesen a csapadék eloszlásától függ, idén a kardoskúti Fehér-tó már nyár elejére már kiszáradt, medre hófehér színűre változott a sókiválástól. Ez a kiszáradás szikes tavak esetében természetes jelenség, pár héttel később jellegzetes növényzet jelenik meg bennük.

A Kis-Sóstó, a Fehér-tótól északra helyezkedik el, légvonalban hat kilométerre. Ez a tómeder szinte minden nyáron más képet mutat kiszáradt állapotában. Az északi és a déli mederrészek eltérő vízellátottságúak. A déli általában hamarabb szárad ki. Van olyan év is, amikor csak a kopár, fehér, szikes tómedret láthatjuk növényzet nélkül. Más években a sziki ballagófű szinte teljesen pirosra színezi a medret nyár végére.

Idén a déli mederrészben a sziki ballagófű, sziki libatop és a magyar sóballa közel egy méter átmérőjű tövei zöldelltek július elején. Mindhárom növény „pozsgás” leveleiben tárolja a vizet, és jól alkalmazkodott a szikesek szélsőségesen száraz, viszonyaihoz. Közöttük a tómeder alján a hegyes bajuszpázsit kezdetben élénkzöld, majd később, kiszáradt aranysárgás színű tövei kúsznak. A tómeder szélén sziki zsiókások és sziki mézpázsitosok foltjai váltják egymást.

Eurázsiában szikes tavak kontinentális éghajlatú területeken, főként tőlünk keletre fordulnak elő, hazánkban érik el földrajzi elterjedésük nyugati határát. Hazánkban minden szikes tó ex lege védettséget élvez, így az Orosháza határában található Kis-Sóstó is.  

baloldalt_magyar_soballa_jobb_sziki_ballagofu
Baloldalt magyar sóballa, jobb oldalt sziki ballagófű Fotó: Sallainé Kapocsi Judit
hegyes bajuszpázsit
Hegyes bajuszpázsit Fotó: Sallainé Kapocsi Judit
Kis_sosto_deli_meder
Kis-Sóstó déli meder Fotó: Sallainé Kapocsi Judit
Kis_sosto_eszaki_meder_bajuszpazsittal
Kis- Sóstó északi meder bajuszpázsittal Fotó: Sallainé Kapocsi Judit
magyar_soballa
Magyar sóballa Fotó: Sallainé Kapocsi Judit
sziki_ballagofu
Sziki ballagófű Fotó: Sallainé Kapocsi Judit