Szertár titkok tárulnak fel a Körösvölgyi Állatpark új időszaki kiállításán

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság 2023. március 1-én új időszaki kiállítást mutat be Szertár titkok címmel a Körösvölgyi Állatpark bemutatóhelyén.

Az igazgatóság munkatársai hajdani iskolai, múzeumi szertárak sajátos hangulatát idéző, közel száz kiállított természettudományos tárgy felhasználásával állították össze a tárlatot, köztük számos relikviával és érdekességgel. A kiállítás célja, hogy bemutassuk a régi iskolai, múzeumi szertárak gyűjteményei mennyi értékes ereklyét őriznek. Felgyorsult, digitális világunkban kuriózum megtekinteni a múltbéli természettudományos oktatás, szemléletformálás tárgyi emlékeit, melyek az élővilág iránti érdeklődés felkeltésében, annak megismerésében és megóvásában is ösztönző értékkel bírnak.

A hagyományos tárlókban, szekrényekben a vendégek találkozhatnak madarak, emlősök, hüllők muzeális értékű preparátumaival, kőzet- és ásványféleségekkel, őslénytani leletekkel, fizikai kísérleti eszközökkel is. Kit ne érdekelne, hogy néz ki egy óriás repülőkutya, egy fűrészes rája, egy kilencöves tatu, egy szirti sas csontváza, vagy egy mamut combcsontja. A madár preparátumok között látható egy 1970-es években Békés megyében elejtett fakó keselyű, illetve egy, a neves svéd ornitológus, Bengt Berg (1885-1967) által gyűrűzött apácalúd is. 

A felsorolt szertári relikviák mellett igazi különlegességek is helyet kaptak, mint például Sadler József, orvosdoktor, botanikus, egyetemi tanár 1825-ből származó eredeti herbárium füzetei. Szintén értékes darabja a kiállításnak a neves természettudós, muzeológus, Réthy Zsigmond saját távcsöve is.  A „furcsaságok” szekrényében pedig a védett fajokat érintő, illegális kereskedelemmel kapcsolatos, állati származékokból készült csecsebecséket, ajándéktárgyakat lehet megszemlélni.  

A bemutató sikeres megvalósításához három nagy múltú intézmény, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium és a kisújszállási Móricz Zsigmond Gimnázium Jermy Gusztáv természetrajzi szertára is jelentős mértékben járult hozzá. Az időszaki kiállítás március 1. és október 31. között, állatparki belépővel tekinthető meg.

Szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket!

plakát

A fotókat Bencsik Antal Zsolt készítette.