Szeptemberi programajánló: a Túzok Trail-től a Fehértó Napjáig

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szeptemberben is számos helyszínen kínál izgalmas programokat a természetbarátoknak. A terepfutóversenytől a természetvédelmi nyílt napon át a szarvasbőgés idején megrendezett erdei túráig sok-sok kalandra vállalkozhatnak velünk.

Szeptember 1-30. között csapatépítő napokra várjuk az érdeklődőket a Körösvölgyi Állatparkba (Szarvas, Anna-liget 1, GPS koordináták: 46º 51’29.39” É 20º 31’ 31.57” K).  Olyan 10-30 fős csoportok jelentkezését várjuk, akik aktívan szeretnének egy emlékezetes napot eltölteni a szabadban. A csapatépítő csomag tartalmazza a Körösvölgyi Állatpark egész napos szabad látogatását, csoportos kenuzási lehetőséget, két állatfaj ismertetővel egybekötött látványetetését, illetve egy olyan szabadtéri, csapatépítő fizikai munkafolyamatot, mellyel a csoport tevőlegesen is hozzájárulhat a természetvédelemhez, vagy épp az állatpark lakóinak jólétéhez. A programon csak előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni. Információ, jelentkezés az alábbi telefonszámon: +36 30 475 1789.

Szeptember 1-30. között  Magyarország békái – időszaki kiállítása tekinthető meg a Körösvölgyi Állatparkban (Szarvas, Anna-liget 1, GPS koordináták: 46º 51’29.39” É 20º 31’ 31.57” K). Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának kiállítása hazánk 12 békafaját mutatja be. Látványos fotókkal, grafikákkal illusztrálva számos érdekességet fed fel elterjedésükről, életmódjukról, szaporodásukról és védelmi helyzetükről.

Szeptember 1-én Karádi Zita tájfotóiból és rajzaiból nyílik kiállítás Szarvason, a Körösvölgyi Állatparkban. Az Iparművészeti Egyetemen végzett művész életében az alkotás nem csupán munka, hanem hobbi és szenvedély is egyben, mely szervesen összekapcsolódik a természet szeretetével. Különleges tájfotóin és egyedi technikával készült rajzain is dominál a fény, mint eszköz a pillanat varázsának megörökítéséhez. A tárlat december 31-ig látogatható.

Szeptember 3-án rendezi meg a Dévaványai Sportegyesület a II. Túzok Trail terepfutóversenyt és kerékpáros túrát, melynek versenyközpontja idén is a KMNPI Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja lesz (GPS koordináták: É 47° 04’ 53.03” K 20° 55’ 51.10”). Futótávok: 5, 11, 21, 42 km. Kerékpáros teljesítménytúra távok: 25 km, 50 km. A pálya talaja változó minőségű földutakon vezet, a nemzeti park területeinek érintésével. Információ, jelentkezés: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság 66/313-855.

Szeptember 17-én, szombaton szervezzük meg „Esti séta szarvasbőgés idején” elnevezésű túránkat a Kis-Sárréten. A találkozó helyszíne: Biharugra, Földesi-telep (GPS koordináták: É: 46° 56’ 20,76” K: 21° 34’ 48,24”), időpontja délután 5 óra. Az erdőfoltokkal tarkított nádas rétségek, mocsarak és halastavak ideális élőhelyei a gímszarvasnak. A Begécsi- és Sziki-tavak környékén jó esélyünk lesz bőgő bikákat hallani, esetleg szemünk elé is kerül majd egy-egy óvatos rudli, (szarvascsapat). Az időjárás persze alapvetően meghatározza esélyeinket, azonban egy madármegfigyeléssel egybekötött kellemes kirándulást (a táv mintegy 5 km), egy szép estét garantálunk. A túrán való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges. Információ és jelentkezés Biró István tájegységi csoportvezetőnél (+36 30 475 1785).

Szeptember 17-én, szombaton 9.00-17.00 óra között rendezzük meg a XXI. Fehértó Napját Kardoskúton, a Pusztaközpontban. (GPS koordináták: É 46°29’02.27”, K 20°39’06.62”). Természetvédelmi nyílt napunkon megismerhetik a kardoskúti Fehér-tó és környéke természeti értékeit. A Pusztaközpontban egész nap kulturális programok várják vendégeinket. Lesz ragadozómadár-védelmi bemutató, fotókiállítás, filmvetítés, kézműves foglalkozások, népi játszótér gyerekeknek, helyi termékek kirakodó vására és természetismereti vetélkedő is.