Szépen gyarapodott a gólyaállomány a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Idén is sok száz fiókát neveltek fel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén fészkelő fehér gólyák.

A legtöbb, összesen 169 pár, a Kígyós-Ugrai Tájegységen rakott fészket. Ebből a Kis-Sárréten és a környékén lévő 14 településen tavasszal összesen 62 fészekben indult meg a költés, ez megfelel az elmúlt évek átlagának. Összesen 52 pár költött sikeresen. Az 52 fészekből 154 fióka repült ki. Az átlagos fiókaszám 2,96 volt, ami ugyancsak megfelel a több évtizedes átlagnak . A legtöbb fészket Sarkadkeresztúron találtuk, összesen 13-at, a legtöbb fióka pedig Mezőgyánból repült ki (a 10 fészekből összesen 32). A legnépesebb- ötfiókás- fészekaljat Zsadányban találtuk, kilenc fészekben pedig négy fióka nevelkedett. Az első fiatal madár július közepén repült ki, majd egymás után szárnyra kaptak a többiek is. Akadt azonban néhány későn költő gólyapár is, náluk a fiókák kirepülése áthúzódott augusztusra.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon hat településen költöttek fehér gólyák. Dévaványán 11 fészekben 28 fióka nevelkedett fel. Ecsegfalván idén csupán egy fészek volt lakott, abban két fiókát reptettek a szülők, míg Körösladányban 9 fészekben zajlott költés és összesen 24 fióka nevelkedett fel. Szeghalmon 13 pár költött és 36 fióka repült ki. Itt sok volt a 3-4 fiókás fészek. Füzesgyarmaton további 13 fészekben volt költés, a végeredmény 33 kirepült fióka, továbbá Bucsán idén nyolc pár fehér gólya 20 fiókát nevelt fel sikeresen.

Szarvas, Gyomaendrőd, Békésszentandrás, Kondoros és Örménykút térségében összesen 27 pár gólya költött, ők 54 fiókával gyarapították a hazai állományt.

Kardoskút, Nagyszénás, Csorvás térségében 20-22 pár gólya rakott fészket, a fiókaszám itt is átlagos. 

A KMNPI Makói Tájegységében mintegy 80 pár fehér gólya költött. A fészkekben 2-4 fióka nevelkedett fel. A tájegységen, különösen a Nagylak környéki gyepeken már augusztus első napjaiban megkezdődött a gólyák gyülekezése. A learatott tarlókon 20-40 példányos gólyacsapatok táplálkoznak együtt. 

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületének térségében, Csongrád-Csanád megyében pedig további 59 pár fészkelt.

A Dél-Alföldön költő gólyák általában augusztus 20. tájékán indulnak útnak az afrikai tájak felé. Az őszi vonulás előtt a pusztákon és a tarlókon gyülekeznek és igyekeznek bőséges táplálékot magukhoz venni, hogy legyen energiájuk a hosszú repüléshez.

Fehér gólya szülő fiókákkal
Fehér gólya szülő fiókákkal fotó: Őze Péter
Fehér gólya fiókák kirepülése
Fehér gólya fiókák kirepülése Fotó: Őze Péter
Fehér gólya fiókák kirepülése Fotó: Őze Péter
Fehér gólya fiókák kirepülése Fotó: Őze Péter