Széleslevelű nőszőfűre leltünk a Kis-Sárréten

A Körös-Maros Nemzeti Park területén több ponton is vannak kisebb állományai a széleslevelű nőszőfűnek. A napokban egy új helyen, a Kis-Sárréten is rábukkantunk.

A nőszőfüvek a kosborfélék családjának egy sajátos nemzetségét képviselik. Több mint húsz fajuk ismert Magyarországon. Meghatározásuk, elkülönítésük nem mindig egyszerű. Megtalálásuk sem könnyű, talán ezért is maradt mindeddig rejtve előttünk kis-sárréti állománya.

A nőszőfüvek többsége nyáron virágzik, különböző árnyas erdőkben, ahol ilyenkor célzott keresés során előkerülhet a faj. Így történt most is, a növényt kutató munkatársunk találta meg, aki az erdők állapotát mérte fel a környéken. Az azonban mindenképpen említésre méltó, hogy a széleslevelű nőszőfű olyan erdőmaradványból került elő, ami már nevében – Díszerdő – is mutatja az erdő értékét.

A térségben még megtalálhatók olyan idősebb erdőállományok, melyeknek aljában a jellegzetes keményfás ligeterdei fajok, például az odvas keltike, sőt az ujjas keltike is előfordul sok egyéb faj mellett. Ilyen idősebb tölgyesben fedezték fel a nőszőfüvek kis-sárréti állományát is, amely több ponton összesen 80-100 tőből áll, így jelentősnek mondható.

Magyarországon minden kosborféle védelem alatt áll, így a széleslevelű nőszőfű is egyik fontos és ritka orchideafajunk.

Széleslevelű nőszőfű Fotó: Biró István
Széleslevelű nőszőfű Fotó: Biró István